Jaka kiša poplavila sela na Goliji, u delu Ivanjice proglašena vanredna situacija (FOTO) 1 Foto Info Liga

Zbog jučerašnjih obilnih padavina, koje su nanele ogromnu štetu, u delu Ivanjice je proglašena vanredna situacija, a jaka kiša i dalje pada na Goliji.

Vidan Munjić, meštanin Brusnika, sela u kome su najteže posledice olujnog nevremena, kaže da, zbog straha, niko u tom selu nije spavao.

„Sve je poplavljeno. Kiša i dalje pada, tako da se voda ne povlači. Brusnički potok je postao velika reka i izlio se u kuće, kafanu i ceo centar sela je pod vodom. Putevi koji su bili sanirani posle nedavnog nevremena, ponovo su uništeni“, kazao je Munjić za Info Ligu.

Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica, rekao je za Danas da je situacija u pet sela veoma teška, ali da nema ugroženih meštana, te da su pomoć najavili Srbijavoda i Sektor za vanredne situacije.

Jaka kiša poplavila sela na Goliji, u delu Ivanjice proglašena vanredna situacija (FOTO) 2
Foto: Info Liga

„Vanredna situacija je proglašena u pet sela – Pridvorica, Devići, Brusnik, Ostatija i Srednja Reka, a najveće štete su u Brusniku i Ostatiji“, kazao je za Danas Mitrović.

U Brusniku, putem kroz centar sela, teče reka, jer su zapušeni svi propusti, polavljene su kuće, kafane…

I dalje su neprhodni pojedini putevi na području ugroženih sela.

„Kiša je bila tako jaka da su se izlili potoci, a mala Brusnička rečica je postala  velika reka“, opisuje Mitrović posledice nevremena.

Jaka kiša poplavila sela na Goliji, u delu Ivanjice proglašena vanredna situacija (FOTO) 3
Foto: Info Liga

„Nemamo podataka od Republičkog hidrometeorološkog zavoda o tome koliko je kiše palo, ali procena je da je to sigurno oko 100 litara po kvadratnom metru“, rekao je za Danas Mitrović.

„Najvažnije je da nema ljudskih žrtava, ali ima štete na dva poslovno-stambena objekta u Brusniku“, dodao je Mitrović i kazao da domaćinstva na ugroženom području imaju struje.

Sanacija će, kazao je, početi kada to vremenske prilike budu dozvolile, ali najgore je to, dodao je, što jaka kiša i dale pada.

Jaka kiša poplavila sela na Goliji, u delu Ivanjice proglašena vanredna situacija (FOTO) 4
Foto: Info Liga

On je rekao da je bilo u planu da posle bujičnih poplava, koje su u proletos zadesile deo Ivanjice, počne sanacija sredstvima iz opštinskog budžeta, ali je, pručuje, „jučerašnja obilna kiša nanela takvu štetu da opština sama ne može da je finansira“.

Očekuje se pomoć države

„Očekujemo pomoć JP Srbijavode i Sektora za vanredne situacije, jer iz našeg budžeta ne možemo da saniramo štetu“, poručio je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari