Janjić: Mehanizmi samozaštite u policiji i dalje jaki 1Foto: N1

Glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić ohrabren je informacijom da policija, po nalogu tužilaštva, pokušava da identifikuje policijske službenike koji su 8. jula ove godine, tokom demonstracija koje su se održavale u Beogradu, pretukli novinara ove agencije Žikicu Stevanovića.

– Svaki pomak koji vodi rešavanju slučaja i kažnjavanju odgovornih je dobar, kaže Janjić. Međutim, okolnosti pod kojima je došlo do traganja za odgovornim službenicima, kao i činjenica da se ta vest pojavila više od dva meseca nakon prebijanja Stevanovića, bude kod urednika Bete i određeni skepticizam.

– Ne razumem zbog čega se ovoliko čekalo da se utvrdi identitet policajaca koji su napali našeg novinara. Takođe, nije mi jasno zašto je policija morala da sačeka nalog tužilaštva da bi to učinila. Radi se o izuzetno važnom organu vlasti i bilo bi očekivano da oni, koristeći interne mehanizme kontrole, bez naloga nekog drugog organa žele da ustanove o kojim policijskim službenicima je reč, navodi Janjić.

Imajući u vidu ove okolnosti, Janjić ističe da je skeptičan da će u dogledno vreme biti sankcionisani policajci koji su tukli novinare.

– Iz bogatog iskustva možemo da vidimo da se policajci retko kažnjavaju u sličnim situacijama. Mehanizmi samozaštite u organima sile su i dalje isuviše jaki. Takva praksa svakako zabrinjava. Bojim se da bez brze reakcije policije nećemo saznati imena počinilaca, ističe Janjić.

Udruženje novinara Srbije juče je objavilo je da je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu zatražilo od Sektora za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da utvrdi identitet policajaca koji su tokom protesta u Beogradu 8. jula, pretukli reportera agencije Beta Žikicu Stevanovića.

Prema njihovim informacijama, tužilaštvu je 14. jula dostavljen preliminarni izveštaj Odeljenja za uviđajno-operativne poslove Uprave kriminalističke policije, a u avgustu izveštaj Sektora unutrašnje kontrole u vezi sa prebijanjem novinara agencije Beta.

„Povodom navoda ovih izveštaja Prvo osnovno javno tužilaštvo je Ministarstvu unutrašnjih poslova – Sektoru za unutrašnju kontrolu uputilo Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja radi utvrđivanja identiteta policijskih službenika, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo Zlostavljanje i mučenje iz člana 137, stav 3, u vezi stava 1, Krivičnog zakonika Republike Srbije“, rečeno je UNS-u u tužilaštvu. Iz tužilaštva su naveli da je postupanje po njihovom zahtevu u toku, kao i da očekuju povratni izveštaj uz identifikaciju osumnjičenih.

Kako je pretučen fotoreporter Bete

Reporter agencije Beta pretučen je dok je pokrivao drugo veče demonstracija koje su u prvoj polovini jula održavane u centru Beograda. Njega su policajci udarali pendrecima i nakon što im je pokazao novinarsku legitimaciju. Nastavili su da ga udaraju i kada je pao na zemlju. Njemu je nakon prebijanja konstatovano mu je više povreda i posekotina po glavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari