Janjušević: Rijaliti je lice vladavine SNS-a 1Foto: Dveri

Poslanica Narodne skupštine Srbije i članica Dveri Marija Janjušević smatra da se protiv prostitucije treba boriti obrazovanjem i zapošljavanjem, za istopolne brakove u ovom trenutku kaže da krše Ustav, dok za rijaliti programe naziva „slikom i prilikom vladavine SNS-a“.

Da li ste za legalizaciju prostitucije i zašto?

– Nesrećnim ženama, koje zbog različitih životnih okolnosti dođu u situaciju da se na taj način bore za život treba pomoći ne legalizacijom, već obrazovanjem i zapošljavanjem, kako bi sačuvale samopoštovanje, dostojanstvo i ne bi svoj život dovodile u opasnost. Doduše, postoje i muškarci koji se bave ovim poslom, isto mslim i za njih.

Da li ste za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe?

– O legalizaciji bilo koje supstance ne može da odlučuje opšta javnost, već isključivo struka. Često i mediji pogrešnim pristupom doprinesu opštoj euforiji, panici, pa čak i pritisku na nadležne. Uprkos nakaradnom vladajućem režimu, verujem da odgovorni u Ministarstvu zdravlja još uvek u dovoljnoj meri brinu o građanima i njihovom interesu.

Da li ste za legalizaciju istopolnih brakova i zašto?

– Ustav Srbije kaže da je brak zajednica muškarca i žene. Sa druge strane, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović predstavlja brak kao prevaziđenu insitituciju, ni ja ne sporim da postoje uspešne vanbračne zajednice. Svi imamo pravo na izbor, a niko nema pravo da krši Ustav. A svakako da bi bilo dobro pitati sve građane Srbije o tome, a ne nametati rešenja agresivnih i bogatih lobija.

Da li ste za vraćanje obaveznog vojnog roka i zašto?

– Jaka vojska je svakoj državi neophodna da bi čuvala mir, a ne da bi ratovala. Vojnici tokom obuke usvajaju mnoge veštine korisne u svakodnevnom životu i uverena sam da obavezni vojni rok ima daleko više pozitivnih efekata u odnosu na negativne.

Da li ste za registraciju srednjeg pola u zvaničnim ličnim dokumentima i zašto?

– Kad smo kod ličnih dokumenata, zaštitnik građana mi nije odgovorio zašto u pasošu moje dece ne piše da imaju srpsko državljanstvo, kao kod roditelja, već državljanstvo Republike Srbije. Kome smeta prefiks „srpsko“ u državi Srbiji, ako je to praksa i  u zapadnim državama, na koje režim često voli da se ugleda – fransusko, švajcarsko, italijansko… ? Što se konkretnog pitanja tiče, ako krenemo tim neprirodnim putem određivanja polova, zašto se zaustaviti samo na srednjem polu? Imate primer Kanade, gde je registrovano preko 30 različitih rodova, a čak je i u Srbiji u zvanične izveštaje UNDP i USAID uveden i „interseks“ rod, pa je sada u upotrebi skraćenica LGBT. Ne vidim u kojem segmentu života će građanima Srbije, pre svega porodicama koje jedva sastavljaju kraj s krajem, biti bolje ako se bavimo ovom temom. Zalažem se da se držimo prirode, od koje se sve više otuđujemo i zdravorazumskih rešenja.

Šta mislite o rijaliti programu kao TV žanru?

– Rijaliti ne može biti po mom mišljenju nikakav TV žanr. To je slika i prilika vladavine SNS-a, dakle prolazno. Program namenjen njihovim glasačima. To je lice SNS funkcionera, oni zloupotrebljavaju i gledaoce i učesnike. Ne bi me čudilo da Vučić lično piše scenario učesnicima rijalitija. Verujem da se ni SNS glasaču nije dopalo skrnavljenje zastave Republike Srbije od strane polugole žene, koja je po njoj gazila. Ne razumem i ne podržavam da neko sam sebe ponižava, a ujedno i sve građane Srbije. Fenomen rijalitija rešavala bih ponudom kvalitetnih sadržaja i oporezivanjem emitera. Verujem da će doći vreme kada će Željko Mitrović morati da plati sav porez koji duguje građanima Srbije i da odgovara za zloupotrebu nacionalne frekvencije. I on i Vučić koji mu to omgućava. REM i Ministarstvo kulture takođe snose veliku odgovornost što niko nije kažnjen za porno sadržaje koji se u rijalitiju emituju i koji su na ovaj način dostupni i deci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari