Janković: Izjave pojedinih političara podstiču podele 1Brankica Janković Foto: ravnopravnost.gov.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da pojedini političari sa juga Srbije pokušavaju da manipulišu osećanjima albanske manjine, sa ciljem da uspostave veštačku ravnotežu sa teškim položajem Srba na Kosovu i Metohiji.

Komentarišući zahteve lidera Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe da njihova manjina dobije prava kao Srbi na severu Kosova, Janković je rekla da je to vezano za aktuelni politički trenutak ubrzanog traženja rešenja za Kosovo i Metohiju, ali je opasno, jer takve izjave imaju za cilj da podstiču podele i animozitete.

Podvukla je da se „osetljivo pitanje ravnopravnosti mora posebno čuvati od pogubnog uticaja političkih manipulacija“.

Upitana da li je odnos prema albanskoj i ostalim manjima u skladu sa evropskim kriterijumima, Janković je rekla da je Srbija je pod međunarodnim monitoringom i svako odstupanje bi predstavljalo novu veliku prepreku.

Odnos prema manjinama je izuzetno osetljivo pitanje. Nas na Balkanu je skupo koštalo i u Srbiji je jedno od prioritetnih pitanja. Ko god se nama obratio, nije ostao bez adekvatne zaštite, ocenila je Janković.

Polovina pritužbi, kako je rekla, odnosi se na Rome. Broj žalbi po osnovu nacionalne pripadnosti opada. Od početka godine ih je oko 7,5 odsto od svih pritužbi.

Ona je navela da je broj pritužbi građana povereniku u porastu je za oko 20 odsto, „što je sasvim razumljivo i očekivano“.

Važno je da građani prijavljuju povrede. Ne treba da se plaše. Treba da strahuju oni koji krše zakone. Uspešno rešeni slučajevi šalju poruku o nedopustivosti takvog ponašanja, poručila je Janković.

Mnogo je predrasuda o nama, kao previše konzervativnom društvu, napomenula je Poverenica odgovarajući na pitanje da li je Srbija blizu prihvatanja istopolnih zajednica.

Istopolne zajednice već postoje u Srbiji, funkcionišu, ljudi žive zajedno, a na nama je da li ćemo da se pravimo da ih ne vidimo i da ne postoje ili da, kao ozbiljna država i društvo, stvari uredimo, rekla je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari