Janković: Kovid propusnice bi bile najefikasnije i najpravičnije rešenje 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Definitivna odluka o uvođenju kovid propusnica još nije doneta, rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković, dodajući da bi njihovo uvođenje bilo najefikasnije i najpravičnije rešenje.

Kovid propusnice bi bile uvedene za kafiće, restorane, noćne klubove, istakao je Janković.

Janković je, govoreći za RTS, rekao da se efekat vakcine vidi u tome što ima manje hospitalizovanih nego ranije, iako je mnogo novozaraženih.

Ipak, mesta za opuštanje nema.

Janković je istakao da je mnogo hospitalizovanih i životno ugroženih, ali da kada uporedimo brojke sa prethodnim talasima “imamo drugačiji odnos broja zaraženih i onih koji dobiju tešku kliničku sliku“. Uzrok toga je, smatra on, to što je “malo više od polovine vakcinisanih punoletnih građana“.

“Vakcina i kad ne zaštiti potpuno od simptoma, štiti od težih posledica bolesti, manje su šanse da se vakcinisan teže oboli ili premine od kovida“, rekao je imunolog za RTS.

Najviše problema sa sprovođenjem mera vidi u gradskom prevozu, gde postoji rizik od prenošenja zaraze. Mogućnosti da se autobusi pune do trećine i polovine kapacite nema, te su, istakao je Janković, maska i vakcina ostale “glavno sredstvo zaštite“.

“Zato ne bi trebalo da bude razumnog razloga da neko ne nosi masku. Maska nikome ne može da našteti, a kovid može. Najavljene su strože inspekcije, ali sa kontrolom treba apelovati i na svest. Svi moramo da shvatimo koliko je ovo opasna bolest.“, poručio je Janković.

Odluka o kovid propusnicama još nije doneta, ali to vidi kao najpravičnije i najefikasnije rešenje.

„Neki smatraju da to krši ljudska prava, ali zavisi o čemu tačno govorimo. Mislimo na to da za neko okupljanje, gde je zabava, što nije nasušna ljudska potrebna, da je potrebno, da bi se obezbedila sigurnost onih koji su tu, da se tom mestu pristupa ili sa dokazom o vakcini, negativnom test na kovid, ili da je dokazom da preležana bolest“, istakao je Janković za RTS.

Osvrćući se na navode o tome da se kovid propusnicama krše ljudska prava, Janković je istakao da su ljudska prava ispoštovana.

“Ako je neko odbio vakcinu, što je legitimno, vakcinacija nije obavezna, pravičan balans za zaštitu ostatka zajednice je da onaj ko ne iskoristi to pravo, na drugi način zaštiti tu istu zajednicu, tako što će se testirati pre nego što dođe na događaj.“, rekao je Janković dodajući da bi se to odnosilo na restorane, kafiće, noćne klubove.

Naveo je da je nemoguće problem pandemije “rešavati zaključavanjima beskonačno, ali je nemoguće pustiti prirodan tok“, te jedino preostaju kovid propusnice kao rešenje.

Efekat ledenog brega – kad ima mnogo novih slučajeva, ima i dosta zaraženih u svim uzrasnim kategorijama, primetan je kada se govori o velikom broju mladih koji su zaraženi.

Među decom je klinička slika najmanje teška, ali su i tu moguće komplikacije kovida, naročito sistemski zapaljenski sindrom koji se javlja nakon preležane bolesti kod dece koja imaju genetsku predispoziciju, kaže Janković za javni servis. “Zato je dobro i da deca budu vakcinisana“, preporučio je imunolog.

Trudnice se ne vakcinišu u prva tri meseca iz predostrožnosti, dok se ne formiraju organi bebe, kao ni neke druge intervencije ne rade u tom periodu, kazao je Janković.

„Nikakav efekat štetan ni po majku ni po plod nema vakcina. Sve vakcine koje ne spadaju u žive, a nijedna protiv kovida nije, su se i ranije davale trudnicama, bezbedne su. Mnogo bezbednije je vakcinisati trudnu ženu nego rizikovati da dobije kovid“, ukazao je imunolog za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari