Janković: Žensko preduzetništvo važno za ravnopravnost 1Foto: Medija centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da žensko preduzetništvo treba da bude prepoznato kao veoma važan faktor ekonomskog razvoja našeg društva i za dostizanje pune ravnopravnosti.

Dosta polemike poslednjih dana izazvali su slogani koji podstiču rađanje. Kako da se poboljša položaj žena, posebno žena preduzetnica, koja su njihova dosignuća i koje su prave mere za podsticanje nataliteta, biće tema sastanka premijerke Ana Brnabić sa članicama Udruženja poslovnih žena. Njemu će prisustvovati i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Brankica Janković je rekla da je problem demografske strukture našeg stanovništva kompleksan za rešavanje i samim tim za vođenje populacione politike, što spada u red teških politika i za kreiranje i za implemnetaciju.

Jankovićeva smatra da slogani nisu od neke pomoći, ali je važno što smo proteklih dana i na sam Dan državnosti imali poruku sa državnog vrha da će se ovom pitanju posebna pažnja posvetiti narednih godina. Svi društveni akteri moraju da uzmu učešće, ističe poverenica.

„Mi smo kao institucija za borbu protiv diskriminacije i dostizanje pune ravnopravnosti spremni da damo svoj doprinos u skladu sa našim podacima i iskustvima po ovom pitanju“, kaže Jankovićeva.

Govoreći o tome koliko je važno žensko preduzetništvo za ravnopravnost u društvu, Jankovićeva kaže da to preduzetništvo treba da bude prepoznato kao veoma važan faktor ekonomskog razvoja našeg društva i važno za dostizanje pune ravnopravnosti.

„Imajući u obzir ovu činjenicu kao i činjenicu da je 34 odsto žena preduzetnica, odnosno prema procenama Evropske banke za obnovu i razvoj svako četvrto preduzeće u zemlji vodi žena i da je Udruženje poslovnih žena jedno od vodećih udruženja koje okuplja 523 privredna subjekta – inicirala sam sastanak sa premijerkom koja je odmah prihvatila da u direktnom razgovoru čuje ideje i prepreke sa kojima su sureću“, rekla je Jankovićeva.

Kako kaže Jankovićeva, za 10 odsto više je žena koje zatvore svoju radnju i sigurno je da žene koje su postigle uspeh u svojim delatnostima mogu mnogo da kažu na ovu temu kao i da kažu šta je to što država može da učini za poboljšanje poslovnog okruženja.

Velika je razlika u visini zarada jer su žene i muškarci različito plaćeni za isti posao. Ovaj problem je manji nego u državama EU zato što Srbija spada u red država sa najmanjim platnim jazom, kaže poverenica.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2014. to iznosi 8,7 ali ima podataka koji govore da je 11 pa i 20, napomenula je Jankovićeva.

Ovo nije dozvoljeno našim zakonima, kaže Jankovićeva. „Znamo da ga posebno ima u privatnom sektoru, gde ne postooji obaveza javnog objavljivanja zarada“, kaže poverenica.

Odgovarajući na pitanje kako rešiti probem, ona kaže da se to može transparentnošću i prijavama ako takav slučaj naiđe.

„Ključne porujke su ekonomsko osnaživanje, umrežavanje i podsticaj ženama da započnu sopstveni biznis i utiču na ekonomiju države“, zaključila je Jankovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari