Jasna Janković o maloj maturi: Ministarstvo prosvete godinama daje lake zadatke 1Jasna Janković Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije rekla je za N1 povodom polaganja male meture da, nažalost, Ministarstvo prosvete godinama daje lake zadatke. „Zaokružuje se, mislim na zatvorene zadatke. Imali smo na probi samo jedan ili dva otvorena zatatka gde đaci treba da razmišljaju šta će odgovoriti“, kazala je.

Ona je dodala da se prema znanju ne mere ocene i da su one izuzetno visoke, da je znanje sve manje i manje, a da je obrazovanje u sve većem problemu.

„Kada se budemo suočili da je korona uzela danak. Moramo da promenimo odnos prema obrazovanju, ono opada. Radeći lake testove, ispunjava se samo forma, sa tim bi se složili svi koji su u školama i koji će pregledati testove“, kaže Janković za N1.

Kazala je da je ovo treća godina tokom koje mali maturanti polažu netipičnu školsku godinu.

„Bombe su došle kao šlag na torti, zbog kovida već imamo problema, đaci nisu mogli da pitaju, nastavnici nisu bili dovoljno obučeni, nismo imali tehničkih sredstava, nemamo ih ni sada, korona nas je naterala. Mogu da pohvalim da su moje kolege ostale pribrane, kada su videli pribrane nastvnike, ni deca nisu bila toliko frustrirana, ali su svi pod stresom, nemoguće je ne biti. Da je to mesec dana, ali godine su u pitanju, ponosna sam da su moje kolege posle toliko teškoća dojave o bombama stoički podneli“, rekla je.

Janković je kazala da je umesto u 1.200 škola, polaganje male mature počelo u 522.

„Organizacija je laška, više škola polaže u u jednom objektu. Novi pregledači, novi dežurni nastavnici, organizovana je na vreme, policija je više uključena nego nastavnici, testovi su pod rotacijama došli u škole“, zaključila je Jasna Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari