Jasni kriterijumi za zapošljavanje nastavnika u školama 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Organizacija Nauči me“ je pokrenula inicijativu “Pošteno do posla” i apeluje na nadležne da se što pre usvoje kriterijume koji bi sprečili da radno mesto u prosveti može biti kupljeno, poklonjeno ili čak oteto.

„Obrazovanje na hiljade i hiljade naših đaka nastaviće da bude prepušteno slučaju i samovolji direktora škola, ukoliko se  najavljeno zapošljavanje preko 2.500 nastavnika ne sprovede prema jasnim kriterijumima za zapošljavanje u prosveti“, saopštila je organizacija „Nauči me“.

Članovi te organizacije ukazuju da trenutni zakonodavni okvir omogućava da se za za posao u osnovnim i srednjim školama kandidat bira diskrecionom odlukom direktora.

„Zakon ne nudi nikakvu preciznu listu kriterijuma, a praksa pokazuje da škole nemaju kapaciteta da samostalno donesu pravilnike na osnovu kojih bi se na transparentan način vršio prijem novih radnika u stalni radni odnos.

U istraživanju koje smo sproveli, od 1.576 škola u Srbiji, samo osam škola ima dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kojim se konkursna komisija rukovodi. Ovakva pozicija direktora pored velike odgovornosti i mogućnosti za vršenje različitih pritisaka,  ostavlja prostor za sive zone podložne zloupotrebama.

Tako se dešava da ne budu primljeni nastavnici sa dužim radnim stažom, čak i višedecenijskim, dokazanim rezultatima, nego oni sa manje kvalifikacija i kompetencija.

Kako je isti direktor i jedina instanca koja rešava eventualne žalbe, nezadovoljnim kandidatima ostaje mogućnost da pravdu zatraže samo na sudu. Sve ovo omogućava korupciju i ograničava javnost u radu škola koje se finansiraju iz budžeta“, navode iz organizacije „Nauči me“.

Oni su poočetkom januara uputili smo i apel Ministarstvu prosvete, kao i predsednici Vlade Srbije i Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine da se zakonom reguliše prijem nastavnika u stalni radni odnos kroz jasne kriterijume.

„Tražimo red i jasne kriterijume u zapošljavanju onih koji svojim radom oblikuju budućnost svih nas. Tražimo zakon koji prepoznaje i u našim školama zapošljava najbolje“, poručili su iz pomenute organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari