"Javni servisi ne izveštavaju dovoljno izbalansirano o političkim akterima" 1Foto: FreeImages/ Keith Syvinski

Javni televizijski medijski servisi izveštavaju nedovoljno izbalansirano o političkim akterima, a u slučaju komercijalnih televizija sa nacionalnim frekvencijama situacija je neuporedivo gora, jer je disbalans između izveštavanja o vlasti i opoziciji ogroman i na štetu opozicije, navodi se u analizi Novosadske novinarske škole.

Disbalans u izveštavanju Radiotelevizije Srbije i Radiotelevizije Vojvodine može brzo da se otkloni i to je prilično jednostavna odluka, rekao je medijski stručnjak Siniša Isakov i dodao: „Treba dati više prostora opoziciji i građanima“.

Dubravka Valić Nedeljković iz Novosadske novinarske škole (NNŠ) rekla je da građani plaćaju javne medijske servise i samim tim građani moraju da imaju prostora u njihovim programima, prenosi portal Autonomija.

Ona je dodala da nije istina da komercijalni emiteri mogu da rade šta hoće, kao što često tvrde, jer oni koriste frekvencije kao javno dobro i samim tim moraju da imaju odgovornost prema javnosti.

Praksa kojoj pribegava TV Pink, da u informativnim emisijama direktno prenosi konferencije za novinare predsednika Srbije, nije zabeležena ni u vreme vlasti Slobodana Miloševića ni u doba socijalizma, naglasila je Valić Nedeljković.

Komercijalne televizije nemaju kritički odnos ni prema govoru mržnje političara, i što je govor mržnje sočniji – to je više rado viđen u programu, ukazala je Valić Nedeljković.

Istraživač Milovan Nikolić rekao je da u jutarnjim programima javnih televizijskih servisa ima dosta kulturnih i dokumentarnih sadržaja, dok komercijalne televizije forsiraju političke tok-šou programe u kojima se potpuno favorizuje vlast.

Novosadska novinarska škola je, uz podršku Misije OEBS u Srbiji, sprovela monitoring i analizu sadržaja centralnih informativnih emisija komercijalnih televizija sa nacionalnim pokrivanjem – TV Pink, TV O2, TV Prva, TV Happy, kao i centralnih informativnih emisija i jutarnjih programa oba javna medijska servisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari