Jedan izborni ciklus, dva izveštaja i potpuno različita mišljenja 1

Članovi Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje sačinili su dva završna izveštaja o radu, jedan iza koga stoje članovi izabrani na predlog opozicije, a drugi na predlog Regulatornog tela za elektronske medije (REM), zato što su o nekim stvarima imali različita mišljenja, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Zamenik predsedavajućeg Privremenog nadzornog tela i član Saveta REM Milorad Vukašinović istakao je da su oba medijska javna servisa tokom izborne kampanje, od momenta raspisivanja izbora, vrlo profesionalno obavila svoj posao.

On je ocenio da su javni servisi „najviše omogućili da se čuje pluralizam mišljenja i različitost političkih
stavova o nizu različitih pitanja“.

„Mi bismo voleli kada bi komercijalni pružaoci medijskih usluga te manire ubuduće usvojili“, rekao je Vukašinović.

Vukašinović je naveo da su izbori održani 3. aprila bili izuzetak, jer je funkcionerska kampanja bila zakonom zabranjena 10 dana pre izborne tišine, ali je ukazao i na dešavanja u Ukrajini, tako da je
„naročito u prvom delu kampanje, fokus bio na odgovorima koje je podstakla takozvana ukrajinska kriza“.

„Pojavljivanje državnih funkcionera u toj situaciji je bilo logično i normalno. Deo opozicije je smatrao da je to zloupotreba državnih resursa“, rekao je Vukašinović i dodao da je, zbog budućih izbora, potrebno da se razgraniči šta je funkcionerska kampanja, a šta redovne aktivnosti državnih organa.

On je rekao i da će Savet REM „insistirati da se ojača nezavisna pozicija regulatora“ i da se „u širokom spektru vode razgovori“ o nezavisnoj poziciji REM.

„Naš je utisak da su svi deklarativno za nezavisnost regulatora, ali kada dođete na teren svakodnevne prakse svi bi vrlo rado da usmeravaju naše odluke“, rekao je Vukašinović.

Predsedavajući Privremenog nadzornog tela Rade Veljanovski rekao je da članovi tog tela birani na predlog opozicije ne smatraju da su javni servisi obavili sve kako treba.

Veljanovski je rekao i da se sa predstavnicima REM nisu saglasili oko toga da su se funkcioneri više pojavljivali u medijima zbog ukrajinske krize.

„Kada se pogleda sadržaj medija onda je potpuno jasno da je bilo funkcionerske kampanje bez obzira na ukrajinsku krizu“, rekao je Veljanovski.

Veljanovski je naveo da su saglasni sa tim da REM mora da ima garantovanu nezavisnost i autonomiju, ali, pre svega, nezavisnost od vlasti i drugih centara moći, dodavši da bi funkcionerska kampanja trebalo da bude zabranjena od momenta raspisivanja izbora.

On je podsetio da je Privremeno nadzorno telo za praćenje medija tokom izborne kampanje počelo da radi 19. novembra prošle godine i naveo da su, pored „striktnih obaveza koje su obavili, uspeli da utvrde ko se kako ponaša u periodu pre izbora i u periodu u toku izbora“.

Ocenio je da su u izvesnoj meri uticali na to da se stanje popravi, „pogotovo u periodu od raspisivanja izbora, odnosno od 15. februara do samih izbora, jer je tu sve bilo mnogo uravnoteženije i doslednije“, ali je ukazao „da za taj period postoje precizniji dokumenti i pravila kako se prati predizborna kampanja od javnih servisa, od komercijalnih medija, od medija koji su u kablu“.

„Posle završenih izbora sve se vratilo u prethodno stanje. Ponovo se mediji ponašaju isto kao što su se
ponašali. I politički akteri se ponašaju isto kao što su se ponašali. Opet nema pravog dijaloga i razmene
mišljenja neistomišljenika na televizijama. Oni koji su išli na jedne televizije idu i sada, oni koji su išli na druge televizije idu i sada“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari