Haški tribunal demantovao je da razmatra prebacivanje tekućih predmeta u Srbiju ili u druge zemlje regiona bivše Jugoslavije.

Tribunal „trenutno ne razmatra prebacivanje bilo kojeg predmeta pravosuđu u regionu… a naročito ne predmeta koji se vode protiv Vlastimira Đorđevića i Momčila Perišića, koji su u poodmakloj fazi dokaznog postupka“, izjavila je predstavnica Tribunala Nerma Jelačić, povodom izveštaja u nekim beogradskim medijima o ustupanju procesa pravosuđu Srbije.

Jelačićeva je negirala i medijske navode da će ustupanje predmeta biti razmatrano na sastanku u Hagu sa tužiocima iz regiona, 1. novembra.

„Predsednik, tužilac i sekretar Međunarodnog suda nisu zakazali sastanke o ovoj temi sa predstavnicima nacionalnih pravosuđa za 1. novembar“, naglasila je predstavnica Tribunala.

Kako Danas nezvanično saznaje, ponudu za sastanak predstavnici srpskog pravosuđa su dobili još početkom septembra ove godine. Prema istim podacima, tačan termin sastanka se još razmatra.

Nerma Jelačić za Danas dodaje da je Tribunal potpuno otvoren za razgovore sa predstavnicima pravosuđa, ali da datum sastanka nije određen.

– Do kraja godine sigurno će biti sastanaka – ističe Jelačićeva. Ona podseća da haški tužilac Serž Bramerc ionako do kraja godine ima unapred zakazani obilazak regiona.

Prema nezvaničnim podacima, razlog negiranje teme razgovora je i taj što uskoro Tribunal treba da zahteva novac za produženje mandata još godinu dana od UN.

Jelačićeva je precizirala da će sve predmete koji su u fazi istrage, Tribunal, kako se očekuje, do kraja ove godine „proslediti Tužilaštvu BiH“, u skladu sa strategijom okončanja rada Haškog suda, koju je usvojio Savet bezbednosti UN.

Inače, u okviru projekta Haškog tužilaštva juna ove godine u Hag su doputovali predstavnici tužilaštava iz Srbije, Hrvatske i BiH, koji će tamo provesti godinu dana na poslovima sprovođenja izlazne strategije Tribunala i prebacivanja predmeta iz istrage na lokalna pravosuđa.

Podsetimo da je ranije najavljeno da će se tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić sastati u Hagu u novembru sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom i predsednikom Haškog suda Patrikom Robinsonom. Za predmete iz Tribunala su osim predstavnika našeg pravosuđa zainteresovane i BiH i Hrvatska.

Inače, SB UN produžio je početkom jula mandat za 11 stalnih i nekoliko pomoćnih sudija. Tribunal bi trebalo da okonča svoj rad 1. januara 2010, ali prema procenama poslednje suđenje bi se moglo završiti 2012, dok bi žalbeno veće moglo raditi do 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari