Jelena Jaćimović: Etničku pripadnost ne treba braniti prosipanjem krvi i suza

Ilustratorka za Danas pred večerašnje otvaranje izložbe "ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici"

Ostavite komentar


  1. Bravo Jelena! Kako bi bilo korisno za mlade narastaje u Srbiji kad bi citavi razredi sa svojim nastavnicima dosli na izlozbu, kao sto se ovde u Nemackoj ide u konc.logore

  2. Generalni problem po pitanju genocida u Srebrenici je nemogućnost ljudi da izađu iz kolektivnog identiteta. Desničari kolektivno brane ratne zločince jer sa njima dele etničku pripadnost. Jelena kolektivno prihvata krivicu. Zločin je striktno individualan. Srpsko društvo, ukoliko želi sebi dobro, mora samo zločince da odstrani iz društva.

    Kolektivna odgovornost eventualno postoji u obimu donošenja političke odluke/biranja političkih predstavnika i ćutanje/odobravanje na zbivanje 90ih – ali čak i to je uobičajena posledica u svakom društvu u kontekstu u kom se našla Jugoslavija.

    Prosto, odgovornost za genocid u Srebrenici se skida time što mi sami te ološe treba identifikujemo i isključimo iz srpskog društva.

    1. Šta ako je politika bila svjesno zločinačka, s ciljem istrebljenja kroz ubistva i protjerivanja (etničko čišćenje i genocid)? Šta ako iste političke strukture još uvijek vladaju? Šta ako te ideje i struture i dan dansa imaju veliku podršku među narodom? Proći će još dosta Drine ispod ćuprije dok Srbija kao društvo dođe do dana kada će se prestati sa rehablitacijom zločinaca iz drugog svjetskog rata i iz rata 1990-ih godina, i kada će se zločinci i zločinačka ideolgija odstraniti iz društvenog tkiva i iz politike. To ne važi samo za Srbiju, naravno.

  3. Ova gomila budalaština nije ništa novo. Već godinama iste reči izlaze iz usta različitih mladih fondaša. Nažalost, moramo da živimo sa vama, ali, srećom, većinu nije briga. Barem je vama lepo, uzmete koji dinar, ali treba se pogledati u ogledalo. Doduše, možda dotična zaista veruje u ovo što govori i radi ovo besplatno, što je još gore. U svakom slučaju, još jedna liberalka, NATO levičarka i aktivistkinja čega god u nizu. Dosadno, u najboljem slučaju.

  4. Idi klekni pred grobovima ubijene djece u Skelanima i Bratuncu..Aleksandar Dimitrijević je imao samo 4 godine kada je sa bratom Radisavom, starim 12 godina, mučki ubijen u Srebrenici 1992. od strane bošnjačkih vojnika koji su možda baš među tim žrtvama iz jula 1995. Ili Zorica Božić koja je imala 12 godina kada je ubijena 5. oktobra 1992. od Naserovih vojnika…nema pomirenja dok bošnjački zločinci slobodno šetaju Srebrenicom, Sarajevom i Podrinjem i do ih veličate i podržavate!

    1. Taj Naser Orić je, koliko znam, slobodno šetao i po Srbiji i posećivao jedan od najelitnijih restorana u Beogradu. Toliko o ovoj (po njihovim rečima) fašističkoj Srbiji.

      A što se Vašeg komentara tiče, nažalost, to njima ne znači ništa. Očigledno je da se njima ne govori o ubijanju, proterivanju i silovanju Srba.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.