Kompletirana stručna komisija za doktorat Jelene Trivan: Poznato ko je četvrti član 1Foto: Medija centar, BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Nacionalni savet za visoko obrazovanje imenovao je Borivoja Baltazarevića za člana komisije za preispitivanje doktorata Jelene Trivan, direktorke kompanije Telekom Srpska, saznaje Danas.

Baltazarević je naučni saradnik Instituta za srpsku kulturu Priština – Leposavić.

Njegovim imenovanjem je kompletirana stručna komisija čiji je zadatak da analizira doktorsku disertaciju koju je Trivan 2013. odbranila na Filološkom fakultetu u Beogradu, i da se izjasni da li se ona neakademski ponašala prilikom izrade doktorata.

Sumnju da je plagirala doktorat iznela je grupa univerzitetskih profesora u zahtevu za utvrđivanje neakademskog ponašanja protiv Trivan koji je predat Filološkom fakultetu krajem februara prošle godine.

Taj fakultet je, po predlogu fakultetske Etičke komisije, za članove stručne komisije izabrao profesorku Snežanu Samardžiju i docenta Stefana Stojanovića.

Veće grupacija društveno-humanističkih nauka Univerziteta u Beogradu je u februaru ove godine imenovalo Bobana Arsenijevića, profesora na Univerzitetu u Gracu za člana stručne komisije.

Na četvrtog člana, koga predlaže Nacionalni savet za visoko obrazovanje, čekalo se dugo, jer se ispostavilo da zahtev Filološkog fakulteta do njih nije stigao, pa je ovaj fakultet početkom oktobra ponovo zatražio od NSVO da to uradi.

Prema Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova Univerziteta u Beogradu, stručna komisija u roku od 60 dana od imenovanja treba da dostavi Etičkoj komisiji obrazloženo stručno mišljenje.

Filološki fakultet
Foto: Radenko Topalović/Danas

Na obrazloženi predlog Stručne komisije, ovaj rok u izuzetnim slučajevima može biti produžen za dodatnih 60 dana.

Stručna komisija vrši procenu originalnosti uzimajući u obzir rezultate softverske analize, ukoliko oceni da je to potrebno, kao i druge metode i standarde, shodno specifičnosti naučne oblasti (uvid u istraživačku dokumentaciju, kao i uvid u prikupljenu odnosno korišćenu građu).

Stručna komisija može da zatraži mišljenje i od mentora, članova komisije za ocenu i komisije za odbranu, recenzenata, odgovarajućeg veća naučnih oblasti i drugih stručnih lica i tela, predviđeno je pomenutim pravilnikom.

Po aktuelnom pravilniku, međutim, ne postupa se u slučaju osporenog doktorata ministra finansija Siniše Malog, već Odbor za profesionalnu etiku UB sprovodi postupak po prethodnom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari