Da li je "izgubljeni" dopis stopirao preispitivanje doktorata Jelene Trivan? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Nacionalni savet za visoko obrazovanje (NSVO) do danas nije dobio zahtev od Filološkog fakulteta u Beogradu da imenuje jednog člana u stručnu komisiju za utvrđivanje neakademskog ponašanja Jelene Trivan, navode za Danas iz NSVO.

Na naše pitanje da li je NSVO imenovao člana u stručnu komisiju za preispitivanje doktorske disertacije Jelene Trivan, ukoliko jeste, ko je imenovan i ukoliko nije, zašto to još uvek nije učinjeno, Gordana Kocić, generalna sekretarka Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, je u pisanom odgovoru navela da pomenuti zahev nije dospeo na adresu Saveta.

U odgovoru se navodi da „administrativna služba Ministarstva prosvete revnosno, pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću svu prispelu dokumentaciju naslovljenu Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje dostavlja NSVO, uz propratni preliminarni dnevni red, koji prosleđuje predsedniku NSVO i generalnom sekretaru“.

Generalni sekretar šalje dnevni red, sa predlozima izvestioca po svakoj tački i propratnim materijalnom po svakoj tački, svim članovima NSVO na razmatranje, nakon čega se sačinjavaju izveštaji po svakoj od tačaka i predlozi se stavljaju na glasanje na sednici NSVO, o čemu se sačinjavaju zapisnici.

„Vaš zahtev nije razmatran na sednici NSVO, ali je ipak analiziran, ponovo je detaljno pregledana sva pristigla dokumentacija, od konstituisanja NSVO u sadašnjem sazivu. U arhiviranoj dostupnoj dokumentaciji nema predmetnog zahteva, pa stoga nije ni mogao biti razmatran. Da je predmetni zahtev dospeo na adresu NSVO, isti bi bio razmotren, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima“, istakla je Kocić.

Redakcija Danasa imala je uvid u originalni dopis koji je Filološki fakultet uputio Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje (nalazi se na istoj adresi kao i Ministarstvo prosvete) sa predlogom da imenuju jednog člana u stručnu komisiju za utvrđivanje neakademskog ponašanja dr Jelene Trivan pri pisanju doktorske disertacije „Biblioteke i multikulturalnost“.

Dopis NSVO-u, koji je potpisala predsednica Etičke komisije Filološkog fakulteta Ivana Trbojević Milošević, je pečatiran i zaveden na pisarnici Uprave za zajedničke poslove republičkih organa 14. jula 2022. godine.

Da li je "izgubljeni" dopis stopirao preispitivanje doktorata Jelene Trivan? 2
Foto: V. A./Danas

Gde je ovaj dopis završio pitali smo Upravu za zajedničke poslove i Ministarstvo prosvete. Odgovor čekamo.

Podsetimo, grupa univerzitetskih profesora podnela je u proleće prošle godine zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja protiv Jelene Trivan, bivše direktorke Službenog glasnika, a danas direktorke Telekoma Srpske.

Etička komisija Filološkog fakulteta predložila je formiranje stručne komisije koja bi ispitala da li je doktorska disertacija Jelene Trivan originalno naučno delo.

Stručna komisija, inače, ima četiri člana, od kojih dva imenuje fakultet, jednog odgovaruće univerzitetsko veće, a jednog NSVO.

Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta je u stručnu komisiju imenovalo profesorku Snežanu Samardžiju i docenta Stefana Stojanovića 27. juna 2022.

Istog dana kada je zaveden zahtev NSVO, 14. jula 2022, Filološki fakultet je podneo i zahtev Univerzitetu u Beogradu da imenuje člana u stručnu komisiju, a Univerzitet je taj posao uradio.

Naime,  Veće grupacija društveno-humanističkih nauka UB je 24. februara ove godine imenovalo Bobana Arsenijevića, profesora na Univerzitetu u Gracu za člana stručne komisije.

Cela procedura je zastala jer se čeka da jednog člana izabere NSVO, a ako do njih više od godinu dana otkako je predat na pisarnici nije stigao dopis Filološkog fakulteta, pitanje je gde se zagubio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari