Filološki fakultet ponovo traži člana za komisiju koja bi preispitala doktorat Jelene Trivan 1Foto: Medija centar, BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu ponovo je zatražio od Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO) da imenuje jednog člana u stručnu komisiju za preispitivanje doktorske disertacije Jelene Trivan, nekadašnje direktorke Službenog glasnika, a danas direktorke kompanije „Telekom Srpska“, saznaje Danas.

Ovo je drugi put da se Filološki fakultet obraća Nacionalnom savetu, budući da to telo nije odgovorilo na prethodni dopis Fakulteta.

„Dana 14. 7. 2022. godine uputili smo dopis, kod vas u pisarnici zaveden dana 14. 7. 2022, kojim vas molimo da imenujete člana stručne komisije za utvrđivanje neakademskog ponašanja dr Jelene Trivan pri pisanju doktorske disertacije „Biblioteke i multikulturalnost“. Kako do sada niste imenovali člana stručne komisije, najlepše vas molim da ga imenujete kako bi stručna komisija bila potpuna“, navodi se u dopisu NSVO-u u koji je Danas imao uvid, a koji je potpisala predsednica Etičke komisije Filološkog fakulteta Ivana Trbojević Milošević.

Dopis je danas zaveden na pisarnici Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, odakle preko Ministarstva prosvete treba da stigne do Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Gde se zagubio prethodni dopis nisu nam odgovorili ni iz Uprave za zajedničke poslove, ni iz Ministarstva prosvete, a generalna sekretarka NSVO Gordana Kocić je nedavno rekla za Danas da do Saveta prvi dopis Filološkog fakulteta nije stigao.

U isto vreme kada se prvi put obratio Nacionalnom savetu, Filološki fakultet je poslao zahtev i Univerzitetu u Beogradu (UB) da takođe izabere jednog člana u stručnu komisiju. Taj dopis je stigao Univerzitetu, a Veće grupacija društveno-humanističkih nauka UB je 24. februara ove godine imenovalo Bobana Arsenijevića, profesora na Univerzitetu u Gracu za člana stručne komisije.

Podsetimo, prema Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova Univerziteta u Beogradu, stručna komisija ima četiri člana. Dva imenuje fakultet, jednog NSVO, a jednog odgovarajuće univerzitetsko veće.

Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta je u stručnu komisiju izabralo profesorku Snežanu Samardžiju i docenta Stefana Stojanovića 27. juna 2022.
Zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja protiv Jelene Trivan podnela je grupa profesora sa nekoliko fakulteta pre godinu i po dana.

Jedan od njih, Oliver Tošković, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, ranije je kazao za Danas da potpisnici zahteva ne mogu da tvrde da li je doktorat Jelene Trivan plagijat ili nije, ali da materijal koji su prikupili, odštampali i predali uz zahtev, ukazuje da postoje ozbiljne indicije da njena doktorska disertacija nije originalno naučno delo. Tošković je rekao da u disertaciji ima čitavih poglavlja, delova ili pasusa koji su preuzimani iz drugih izvora.

Trivan je odbacila navode o plagijatu i ocenila da iza svega stoji namera konkurencije da degradira njene uspehe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari