Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče da Srbiju na obnavljanje veza sa nesvrstanim zemljama ne upućuje nostalgija, „već duboko uverenje da se međunarodna stabilnost i prosperitet ne mogu učvrstiti bez uvažavanja stavova većine u globalnoj porodici naroda“.


U obraćanju učesnicima ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih zemalja na Baliju, Jeremić je istakao da će Srbija, „na osnovu strateškog opredeljenja ka promišljenoj, uravnoteženoj i aktivnoj spoljnoj politici, nastaviti da pruža ruku svojim prijateljima u Pokretu“ jer je „odlučna da igra principijelnu ulogu na svetskoj pozornici“. On je dodao da je u tom smislu Srbija ojačala prisustvo u mirovnim operacijama UN u jednom broju nesvrstanih zemalja i osnovala fond „Svet u Srbiji“ za stipendiranje studenata iz nesvrstanih zemalja.

Jeremić je podsetio da će se, u sklopu obeležavanja 50. godišnjice Prvog samita PNZ, 5. i 6. septembra u Beogradu održati ministarski sastanak i pozvao „kolege iz PNZ da se vrate na mesto gde je sve počelo“ kako bi „odali priznanje mudrosti, viziji i državništvu njegovih osnivača“. „Na mestu gde se reka Sava uliva u Dunav, 1961. naši prethodnici su posadili više od 30 stabala. Kao i sam Pokret, ovo drveće je raslo i sada se ponosito uzdiže u srcu beogradskog Parka prijateljstva. Ta stabla predstavljaju ono što je princ Norodom Sihanuk nazvao harmonijom naših ideala, rekao je Jeremić.

Izlaganje, koje je dostavljeno medijima iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Jeremić je završio podsećanjem na „reči predsednika Tita s Prvog samita nesvrstanih zemalja: „Sudbina sveta ne može da bude samo u rukama velikih sila, već i u rukama velikog broja drugih zemalja koje predstavljaju veliku većinu svetskog javnog mnjenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari