Evropski komesar za proširenje Johanes Han hitno je za početak sledeće nedelje najavio svoju posetu Skoplju kako bi spasio dogovor od 2. juna ove godine koji su, navodno, postigli sami lideri četiri ključne političke stranke u Makedoniji.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Do posete Hana dolazi pošto je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev objavio da su pregovori lidera četiri stranke o implementaciji onoga što je 2. juna dogovoreno a 19. juna potvrđeno propali jer lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski odbija da zakaže njihov sledeći sastanak objašnjavajući da za to „nisu stvoreni uslovi“.

Pritisak na opozicionog lidera Zorana Zaeva u međuvremenu je veoma porastao. Protiv njega su započete dve sudske procedure – jedna ga tereti za učešće u špijunaži za potrebe službe neimenovane strane države i pokušaj korišćenja materijala nastalih tom špijunažom u cilju pritiska na legalno izabrane državne organe, a druga za korupciju. Zaev je i u jednom i u drugom slučaju objavio da institucije pravosuđa, koje je tvrdi pod kontrolom Gruevskog, ne priznaje i da se pred sudom neće pojaviti. I nije.

Stalnim izazivanjem javnosti obećanjima o objavljivanju nepoznate istine o veoma delikatnom slučaju „Monstrum“, Zaev je zasad postigao suprotan efekat od onoga kojim je pretio, pa od njega dostup tim materijalima odnosno njihovo objavljivanje sada traže i advokati osuđenih počinilaca zločina na Smiljkovskom jezeru 2012. godine, i porodice žrtava, ali odlučno, odnosno arogantno kako ocenjuje opoziciona štampa, i Demokratska unija za integraciju Alija Ahmetija koju, navodno, istina koju poseduje Zaev tereti.

I vrhunac – mediji skloni vladajućoj makedonskoj koaliciji su sa zadovoljstvom objavili istraživanje javnog mnjenja, koje je za potrebe američkog republikanskog instituta (IRI) obavila agencija „Brima-Galup“ između 6. i 15. juna, dakle posle objavljivanja više od trideset paketa tajno snimljenih telefonskih razgovora uglavnom između visokih državnih funkcionera iz VMRO-DPMNE.

Prema toj anketi, VMRO-DPMNE i dalje u makedonskom biračkom telu ubedljivo vodi. Od 1.105 anketiranih građana, njih 23 odsto bi ovog trenutka glasalo za VMRO-DPMNE, 11 odsto za SDSM, sedam odsto za DUI i tri odsto za DPA. Pojedinačno među političarima najveće poverenje anketiranih sa 18 odsto uživa aktuelni makedonski premijer Nikola Gruevski, opozicioni lider Zoran Zaev ima sedam odsto podrške, član vladajuće koalicije Ali Ahmeti šest odsto, a glavni albanski opozicionar Menduh Tači dva odsto.

Zanimljivo je da anketirani građani imaju najveće poverenje u VMRO-DPMNE i kad je u pitanju obezbeđivanje vladavine prava (23 odsto), uspešno rešavanje međuetničkih problema (21 odsto) i borba protiv kriminala i korupcije (21 odsto). Da bi iste te poslove uspešnije obavila opoziciona SDSM misli 10 odsto, devet odsto odnosno sedam odsto anketiranih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari