Još 2.272 novoobolela, 54 preminula, 199 na respiratorima 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Srbiji su u poslednja 24 sata registrovana 2.272 novoobolela od korona virusa i 54 preminula.

Ukupno u našoj zemlji do sada je 1.254.845 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovan je 11.691 smrtni slučaj.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 3.996 pacijenata, od kojih je 199 na respiratorima.

U poslednja 24 sata testirano je 16.858 osoba, a ukupno od marta 6.814.207.

Ministar zdravalja Zlatibor Lončar, koji je razgovarao je sa šefom tima za imunizaciju u Regionalnoj kancelariji Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Datom Sidartom, pozvao je danas da se ne izlazi sa preuranjenim informacijama o omikronu, novom soju korone.

Novim omikron sojem korona virusa zaražena su dva izraelska lekara koja su primila po tri doze vakcine kompanije Fajzer (Pfizer).

Profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović izjavila je danas da, pozivajući se na podatke iz istraživanja Sinofarmove vakcine u koje je uključeno oko 10.000 ispitanika, da posle buster doze dolazi do značajnog porasta količine antitela i da očekuje da će, ako omikron soj dođe u Srbiju, oni koji su primili Sinofarm biti zaštićeni.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović naveo je na društvenoj mreži Tviter da je korona virus nastao u laboratoriji sa ciljem da ubije 10 miliona ljudi.

Oni koji su vakcinisani protiv kovida-19 biće manje zaštićeni od omikrona, novog soja virusa od onih koji su se zarazili i preboleli koronu, izjavio je danas poznati slovenački imunolog dr Alojz Ihan.

Grčka je danas najavila da uvodi obaveznu vakcinaciju protiv kovida-19 za starije od 60 godina.

Buduća nemačka vlada formiraće krizni štab za suzbijanje pandemije. On bi trebalo brzo da deluje. Ono što je zanimljivo jeste da će na njegovom čelu biti – jedan general Bundesvera.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari