Još 379 novoobolelih, osam umrlih i 156 na respiratorima 1Foto: Beta/Milan Timotić

U Srbiji od juče do danas registrovano je još 379 zaraženih korona virusom i još osam preminulih. Ukupno je u našoj zemlji do sada od korone obolelo 24.520, dok je zabeležen 551 smrtni slučaj.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 4.531 pacijent, od kojih je 156 na respiratorima.

U poslednja 24 sata testirano je 9.817 ljudi, a ukupno od marta 641.091.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da nije upoznata sa slučajem lekarke Saše Ljuštine koja je rekla kako je bila prinuđena da da otkaz na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, zbog pritisaka koje je trpela nakon potpisivanje peticije Ujedinjeni protiv kovida.

Zamenica direktora instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević objasnila je da se broj od 9.817 testiranih na današnji dan, odnosi na broj rezultata koji je stigao u poslednjih 24 sata, a da su brisevi pacijenata uzeti pre najviše tri dana.

Ona je na konferenciji za novinare istakla da bi pravi indikator epidemiološke slike bio da su svi rezultati gotovi za 24 sata i da se svi trude da taj standard ostvare.

Na pitanje novinara kako će se sledeće nedelje održati sednica Skupštine Srbije kada je na snazi zabrana okupljanja za više od 10 ljudi, a u martu se iz istog razloga skupština nije sastajala, Kisić Tepavčević je odgovorila da se situacija sa početka epidemije razlikuje od današnje i sa kliničkog i sa epidemiloškog stanoviša, te da se mora uzeti u obzir održavanje državnog sistema i ekonomije.

„Želela bih da ukažem da kad se mora održati sastanak u zatvorenom prostoru, onda se moraju obezbediti sve preventivne mere koje će sprečiti širenje virusa, kao što je urađeno na ovoj konferenciji za novinare kada svi imaju maske i sede na bezbednoj udaljenosti“, rekla je Kisić Tepavčević.

U Kliničkom centru u Nišu sinoć je umrla još jedna trudnica, za koju se sumnjalo da je obolela od kovida 19, i koja je bila priključena na respirator na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju.

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da se u kontekstu brojeva može govoriti o zaravnjenju epidemiološke krive u Srbiji, ali je upozorio da još postoji potencijal da se situacija poboljša ili pogorša ukoliko se ne nastavi rigorozno sprovođenje mera.

Poslanik Nemanja Šarović podneo je danas zahtev Skupštini Srbije za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja tačnog broja preminulih i zaraženih od korona virusa u Srbiji.

Bogataši koji i zarađuju na krizi izazvanoj pandemijom korona virusa neće pretrpeti štetu, račun će platiti običan čovek, kao i posle finansijske krize, krize nekretnina, ekonomske krize, ocenio je profesor ekonomije Hajnc-Jozef Bontrup u komentaru za Frankfurter Rundšau.

Građane koji ne nose maske i ne poštuju mere za sprečavanje širenja kovida-19, prištinska Sanitarna inspekcija počela je da kažnjava po sistemu saobraćajnih kazni, tako da ako se u roku od 15 dana izmiri obaveza, plaća se pola iznosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari