"Još jedan dokaz da smo prespavali pad Berlinskog zida": Sagovornici Danasa o izjavi bivšeg načelnika Generalštaba o srpskim generalima u Hagu 1Foto: EPA-EFE/STR - A. K./ATAimages

„Ako je namera suda u Hagu bila da se postigne pomirenje među narodima koji su učestvovali u ratovima u bivšoj Jugoslaviji kroz individualizaciju krivice, bojim se da je očigledno da to nije postignuto“.

To za Danas kaže Marko Terzić, istoričar iz Kragujevca, komentarišući izjavu bivšeg načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića da je Hag sudio srpskim generalima samo zato što su se suprotstavili NATO-u.

Diković je u intervjuu za Srpski telegraf kazao da srpski generali koji su osuđeni u Hagu Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Dragoljub Ojdanić nisu počinili nikakav zločin i da im je suđeno za komandnu odgovornost, što je prema Dikovićevom mišljenju „izmišljena formulacija da bi se zaokružila NATO agresije na našu zemlju“.

Terzić kaže da je civilizacijska tekovina da se sudi onima za koje se sumnja da su organizovali ili počinili zločine, te da je sud u Hagu kao međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u formalnom smislu zvaničan i nesporno legalno osnovan 1993. godine od strane Ujedinjenih nacija.

– U takve institucije upliv politike je prisutan oduvek, što se moglo primetiti već na suđenjima nacistima u Nirnbergu, odnosno da je početak tzv. Hladnog rata uticao na blaže izrečene kazne u onim procesima nakon samog glavnog suđenja. Tako da nije iznenađenje da se rezultati rada ovog suda sagledavaju u kontekstu politike i pojedinačnih interesa država i naroda – kaže Terzić.

Za advokata i narodnog poslanika Aleksandra Olenika Dikovićeva ocena je samo još jedan dokaz da smo kao društvo prespavali pad Berlinskog zida i da se još nismo probudili iz nacionalističko-kriminalne noćne more.

– I sada ne vidimo da smo na pogrešnoj strani istorije jer je dignuta nova gvozdena zavesa oko Rusije i Belorusije. Zato je naše mesto baš u NATO i u EU. Ako ne prihvatimo Evropski plan za Kosovo i time nastavimo put u EU, rizikujemo ponavljanje izolacije, sukoba i naknadno junačenje generala koji su kapitulirali – smatra Olenik.

Njegov kolega advokat Čedomir Stojković ističe da je Hag osudio Pavkovića i Lazarevića „zbog toga što su se izdajnički okrenuli protiv naših građana, pod čijom komandom su ubijene stotine naših građana sa Kosova, proterane stotine hiljada, a hiljadama naših porodica su pod njihovom komandom spaljene kuće“.

– To je bio naš narod, to su bili naši sugrađani. Samo albanske nacionalnosti. Potom da bi sakrili svoje zločine su brojne od pobijenih naših građana antihrisno spakovali u hladnjače, dovezli u Batajnicu i izručili u jamu poput otpada, bez oznake imena, bez šanse da ih porodice ožale, zločinački se nadajući da te pobijene neće naći ni Karla del Ponte, niti porodice pobijenih. Te generalske sramote su imale dužnost da čuvaju i brane te naše građane. Umesto toga, ti naši sugrađani su pobijeni, proterani, a kuće im spaljene. I sad Ljubiša Diković brani takve sramote i takve zloince? Umesto da bar malo skine sramotu sa srpske vojske tako što će takve generalske bitange javno osuditi, on toj sramoti doprinosi time što im se pridružuje. Ovakvim račima Diković postaje zločinac. Ne krivični, već moralni, jer ko zločin ovako brani, zapravo mu se pridružuje – kaže Stojković.

On smatra da je Hag uradio ono što Srbija nije imala snage i napominje da postoji „samo jedan put za skidanje istorijske sramote sa naše zemlja i naše vojske, i on je isti onaj koji put koji su prošli Nemačka i Japan, a to je priznanje, izvinjenje, i veliko kajanje“.

– Samo to donosi vraćanje ugleda a pri tom je i hrišćanski. Priznanje, izvinjenje i veliko kajanje je zato jedini patriotski čin, jer jedino to može da stvori bolju budućnost svima nama – ističe Stojković.

Bogdan V. Radovanović iz Inicijative za Požegu naglašava da je sud u Hagu postupke vodio „selektivno“.

– Dve činjenice su nesporne: NATO agresija na SRJ bila je protivna međunarodnom pravu, a MKSJ u Hagu jeste sudio selektivno. Ipak, zaista ne mogu da znam da li je neko znao za zločine i podsticao ih, protivio im se, ili ih je ignorisao. U svakom slučaju, svako mora da odgovara ako se odgovornost može utvrditi, bez obira da li je „naš“ ili „njihov“, jer bilo koji zločini su potpuno neopravdani sa moralne tačke gledišta – ističe Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari