Još jedan sudski proces protiv Vranjanca Dejana Nikolića Kantara: Optužen da je pretio načelniku policije 1Dejan Nikolić Kantar, Foto: Lična arhiva

Protiv Dejana Nikolića Kantara pred sudom u Vranju aktuelna su tri sudska procesa. Najnoviji zbog pretnji i pokušaja fizičkog napada na doskorašnjeg načelnika Policijske uprave u Vranju Igora Živkovića dok je on bio na toj funkciji. Nikolića očekuje i nastavak suđenja zbog pretnji vlasnici i novinarima OK Radia. Ko je zapravo Dejan Nikolić Kantar?

Šira javnost za Dejana Nikolića (44) čuće po prvi put 17. jula 2014.godine kada eksplodirala bomba koja je aktivirana kada je ušao u svoj parkirani automobil na parkingu u centru Vranja. Samo jačina vozila spasila je Nikolića sigurne smrti. Zadobio je teške telesne povrede, a hirurzi vranjske bolnice tada su mu amputirali levu podkolenicu, a on je nastavio lečenje na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu.
Za ovaj atentat niko nikada nije odgovoarao pred sudom, a nagađalo se da je „Nikolića hteo da likvidira suparnički krimi lobi koji se bavio igrama na sreću i da je njegovom likvidacijom želeo da neutrališe konkurenciju“. 
U svet biznisa uašao je najpre otvarajući video – igraonice „Blue game“ , da bi kako se posao razvijao počeo da se bavi i otvaranjem klubova sa poker aparatima i kladionicama koje su u njegovom vlasništvu širom Srbije. Pamte se akcije policije u kojima su plenili na stotine poker aparata, ali nepravilnosti često nisu dokazivane tokom istrage, pa je u više navrata dobijao sporove protiv države. Njegova privatna kuća i poslovne prostorije često su pretresane, ali kako za Danas navode iz policijskih izvora „kompromitujućeg materijala nije bilo“.
Nikolić je povezivan i sa slučajevima paljevine automobila u Vranju u kojima su uništeni luksuzni automobili, biznismena, političara i građana u Vranju. Nikolić se, međutim, nikada se nije pojavljivao kao direktni izvršilac ali se sumnjalo da su to radili njegovi „poverljivi ljudi“.
Zbog tih čestih pretresa i policijskih racija Nikolić je želeo da se obračuna sa načelnikom policije Igorom Živkovićem 27. aprila ove godine, ispred zgrade Policijske uprave u Vranju. Nikolić je tom prilikom pretio Živkoviću uvredljivim rečima, zbog čega je bio uhapšen a sada mu se sudu uz zahtev tužilaštva da za ovo delo dobije „zatvorsku kaznu od najmanje godinu dana“.
Poslednjih godina Nikolić je svoj biznis usmerio na kupovinu nekretnina širom Vranja i okoline. Koristeći jaku finansijsku moć, on je uzeo u vlasništvo zvanično dva restorana i nekoliko kuća. Po proceni dobrih poznavalaca Nikolića, tu je i nastao problem sa OK radiom. Prostor u kome se nalazi ova medijska kuća u čijem sastavu je i kafić No coment nalazi se u neposrednoj blizini objekta kladionice Koloseum u vlasništvu Nikolića.
Usledila je neovlašćena dogradnja objekta, koji ni do danas nije srušen, kao i zazidavanje prozora na redakciji OK radia, kao i uništavanje imovine u vlasništvu ovog medija (lomljenje stakala i posipanje inventara).
Tokom suđenja za pretnje i napad na imovnu OK Radi, ispred suda u Vranju se sredinom avgusta okupilo oko tri stotine građana sa transparentima „Pravda za Kantara“, a nosili su i majice sa likom Aleksandra Vučića i natpisom „Predsedničke pomozi“. Nikolić je tada u sudnici nastavio sa pretnjama, a tražio je i da svi građani sa ulice prisustvuju suđenju.
Kao reakcija na ove prtiske, Stalna radna grupa za bezbednost novinara na čelu sa Veranom Matićem, predsednikom (ANEM) boravila je u Vranju i stala u zaštitu kolega iz OK Radia. Potom je usledilo plakatiranje ulica u Vranju sa likom Matića. Tužilaštvo je naon pretnji upućenih Oliveri Vladković i Svetalni Ivanovoj, odredilo Nikoliću zatvorski pritvor, a obzirom da se on nalazio na kućnom izdržavanju kazne za prethodno krivično delo premešten je u pritvorsku jedinicu Okružnog zatvora u Beogradu, odakle biva sproveden na suđenja u Vranju.
U sudskom procesu četvorica Albanaca koji su lepili plakate sa likom Verana Matića, nepravosnažnom presudom Osnovni sud u Vranju nije našao da je „učinjeno krivično delo ugrožavanja bezbednosti iz člana 138 stav jedan, zašta je zaprećena kazna zatvora od pet peseci do pet godina“. Vezano za ovu presudu vranjski advokat Aleksandar Stojković, ograđujući se unapred da „nije bio aktivan u ovom slučaju“, navodi za Danas da „tužilaštvo u pripremi optužnog akta radi na osnovu činjenica koje u istrazi prikupi policija“.
-Ne samo u ovom, već i u slučajevima iz moje prakse često sam imao propuste u istražnim radnjama policije. Taj problem nije nov i zato neophodno formiranje Tužilačke policije koja bi do detalja u istražnom postupku koji je u njihovoj nadležnosti sakupila sve dokaze i onda dala pravi materijal za kvalifikaciju određenog dela od strane tužilaštva. Ovako često nam se dešavaju slučajeva da optužnica tužilaštva padne zbog propusta u istrazi – navodi Stojković.
Za Marka Stojanovića, advokata iz Vranja, činjenica da je „lice poput Dejana Nikolića Kantara na jednom dospelo u žižu javnosti i stavilo na proveru vranjsko pravosuđe kroz nekoliko sudskih procesa je posledica dugogodišnjeg odlaganja problema“.
-Imali smo slona u radnji, a mi smo se pravili da ga ne vidimo. Selektivno reševanje problema sada nam se obija o glavu. Sada smo se setili šta neko sve ne sme da radi iako je on to godinama radio. To je pitanje na koje odgovor ponajmanje znaju građani koji su se našli na meti vređanja i pretnji. To je pitanje za odgovor nadležnih u tužilaštvima koji su do sada već radili na procesima protiv Nikolića. Kako je to sve prolazilo ne znam. U svakom slučaju sada je stvar pokrenuta sa mrtve tačke, a na nadležnima je da se kroz sudske procese utvrdi koliko je neko kriv, ili nije. Trebalo je sve to ranije raditi, a ne kada stvar ode ovako predaleko i sa ovolikom količinom arogancije – navodi Stanković, za Danas.
Građani imaju podeljen stav. Za jedne Kantar je „Robih Hud“ koji „pomaže siromašne i invalide“, a na drugoj strani ima i stavova:“Ko se Kantaru zameri taj nikada dobro ne prođe“.
Na potezu je pravosuđe, a već sledeće suđenje Nikoliću zakazano je za 30.septembar kada će biti nastavak glavnog pretresa u slučaju pretnji vlasnici OK Radia Oliveri Vladković.
U međuvremenu Osnovno javno tužilaštvo u Vranju najavilo je žalbu na presudu Osnovnog suda vezano za lepljenje plakata protiv Verana Matića.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari