Pirot: Veliki narodni zbor kao nastavak borbe protiv izgradnje mini hidrocentrala 1Foto:Z.Panić

‘Ubice reka dalje odavde ’’, ‘’Čuvaj reke’’, Vode na slobodu’’, ‘’Za reke do izginuća’’, ‘’Reke su život’’, ‘’Visočica-presečena, Nišava- poremećena, Temštica- uništena. Dokle!’’ , ‘’Ne damo ni kap’’, Reke ne damo’’..

…samo su neke od parola koje su danas brojni gradjani nosili na velikom narodnom zboru na trgu u centru Pirota pod nazivom ‘’Reci ne MHE’’.

Na prepunom gradskom trgu smenjivali su se brojni govornici, ukazujući na problem izgradnje mini hidrocentrala.Medju njima bila je i Snežana Jandrlić iz nekadašnje grupe ‘’Suncokret’’ koja je osim što je otpevala dve pesme, uputila i kratku poruku : ‘’ne damo naše reke nikome.’’

Savez mesnih zajednica Stare i planine i građana i internert grupa “Odbranimo reke Stare planine“ organizovala je ovaj veliki narodni zbor  kome je prisustvovao veliki broj građana iz cele Srbije okupljenih oko zajedničke ideje da se, kako navode organizatori, ukaže  na pogubne posledice koje ima gradnja  derivacionih MHE u zaštićenim prirodnim dobrima po životnu sredinu i kvalitet života gradjana. Kako je najavljeno sledeći protest će biti u Beogradu i da je ovo jedan inicijalni gest gradjanske pobune protiv jedne jako loše strategije za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Jedan od aktivista Saveza mesnih zajednica Stare planine Aleksandar Panić je rekao da će se na zboru čuti glas dece, akademske struke I ekoloških organizacija.

-Ovo je manifestacija prave građanske inicijative.  Ovde su samo zaštitnici prirode i neće biti političkih nota . 

Obratićemo se najvišim institucijama. Objasnićemo ljudima koji su problemi izgradnje mini hidrocentrala, koji su problemi prirode i šta znači uništavanje javnog dobra za privatne interese i kako u pravnim aktima zemlje ne postoji osnova za mini hidroelektrane. 

Mala je ekonomska i energetska korist a uništava se eko sistem Srbije. Reći ćemo još jednom da ne treba graditi mini hidrocentrale jer su energetski potencijali toliko mali. Svaka derivaciona mini centrala koja je izgradjena a ima ih tridesetak, ima za rezultat kompletno uništenje životne sredine.  Očekujem da masovnošću utičemo na institucije sistema i da pokrenemo isključivo zakonsku proceduru za elimninisanje koncepta derivacionih mini hidroelektrana. Gradjanima želimo da ukažemo na opasnost izgradnje mini centrale  i uništavanje životne sredine- kaže Aleksandar Panić.

Profesor Šumarkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Ratko Ristić kaže da su argumenti jasni i da prroizvodnja energije iz malih hidroelektrana nikako ne može predstavljati značajnu stavku u energetskom bilansu zemlje.

-To je samo maska da se pojedinci obogate. Ukoliko bude pregrađeno 58 reka na Staroj planini ona je mrtva planina a stanovništvo koje je ostalo na Staroj planini neće imati osnov za egzistenciju. Dakle, borba protv MHE na Staroj planini je nacionalni interes i interes stanovnika Stare planine. Ovo je problem čitave Srbije. Planirano je da se u Srbiji napravi 850  malih hidroelektrana i ukoliko to bude realzovano uništićemo naše najvrednije planinske reke. Treba znati da je Srbija najsiromašnja zemlja Balkana autohtonim površinskim vodama. Ovaj skup u Pirotu bi trebalo da bude jedan inicijalni gest gradjanske pobune protiv jedne jako loše strategije za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora- rekao je profesor  Ristić.

Jedan od ativista Saveza mesnih zajednica Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta je poručio.

–  Svi oni koji misle da će da zarade pare a da nas ostave bez vode, vrlo dobro znaju da to neće proći. Ssledeće okupljanje je u Beogradu ukoliko se posle ovog skupa ne objavi moratorijum na izgradnju svim malih hidrocentrala na Staroj planini- kaže Jovanović.

 Direktor Svetske organizacije za zaštitu prirode Deni Borej kaže da je došao u Pirot da podrži ovu građansku inicijativu.

Ovo je nešto što se već dešava i u nekim od država bivše Jugoslavije. Poruka koju šaljemo  danas iz Pirota je da nas priroda zaista interesuje i da ukažemo na neke odluke o tome kako koristimo ono što je najvrednije u Srbiji a to je priroda. Želimo nešto ozbiljniji dijalog sa donosiocima odluka i ovo je divna poruka koja se šalje odavde. Mislim da Srbija mora da ima jednu ozbiljniju energetsku  strategiju- kaže Borej.

– Kao mlad ćovek vratio sam se na Staru planinu .Živim u selu Stara Kalna. Po struci sam fizoterapeut a u selu se bavim poljoprivredom.Ovde sam da zajedno odbranimo planinu  prirodu i da utičem da se mladi vrate na selo- kaže Nikola Mišić

Profesorka biologije iz Vlasotinsa Marina Nešić kaže da bi volela da se posle ovog skupa nešto konkretno desi.

-Ovde sam da pomognem ovu akciju i da svi nešto zajedno pokrenemo- kaže ona.

Preispitati činjenice i propise oko izgradnje MHE

Povodom najava izgradnje minihidroelektrana u području Parka prirode Stare planine nedavno su se  zajedničkim saopštenjem javnosti  obratili gradonačelnik Pirota i lider Koalicije za Pirot Vladan Vasić, poverenik Gradske organizacije SNS u Pirotu Milan Jovanović i  zameenik gradonačelnika Pirota I predsednik GO SPS u Pirotu Vidojko Panajotović.

“Zaštita prirode i svih njenih resursa jedan od naših najvažnijih prioriteta.Mi smo za zaštitu naših reka koje smatramo neprocenjivim darom prirode. Sa druge strane, podržavamo razvoj samo ukoliko nije u sukobu sa prirodom, dakle, održivi razvoj koji stvara uslove za dugoročno očuvanje ljudskog društva i njegovog okruženja. Zbog svega toga, apelujemo na nadležne institucije i nadležne organe vlasti, da još jedanput, a s obzirom na javno iskazanu gradjansku svest o izgradnji mini hidroelektrana u zaštićenom području Stare planine, preispitaju činjenice i pozitivne propise u vezi sa time. Nakon toga, očekujemo da će zauzeti definitivan i jedinstven stav o izgradnji mini hidroelektrana u zaštićenim područjima“, piše u saopštenju.

Ministar Trivan protiv izgradnje mini hidrocentrala

Podsećamo da je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio  nedavno u Pirotu da je protiv izgradnje mini centrala u zaštićenim dobrima.

-Deo onoga što je započet verovatno neće moći da se prekine, mislim na one koji su počeli izgradnju. Onaj drugi deo gde nije započeta izgradnja, mi ćemo se potruditi da pomognemo njima i državi. Greška je napravljena jako davno, onda kada je dozvoljeno da se u zaštićenim područjima grade mini hidrocentrale. Ne postoji mini hidrocentrala koja ne narušava životnu sredinu . To je stav ministarstva i moj lični stav i to će tako biti,rekao je tada Trivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari