Jovan Memedović: Sasvim prirodan 1Foto: snapshot youtube RTS

„Mi živimo u jednom ekološkom mraku, srednjem veku, taj smo problem odlagali jer smo morali da rešavamo druge stvari. Ekologija traži svoje – ili ćeš se brinuti o životnoj sredini, ili ćeš postati nezdrav“, ovo je u jednom intervjuu izjavio Jovan Memedović, televizijski novinar i voditelj, autor gledanog i popularnog serijala „Sasvim prirodno“.

Otuda nije nimalo čudno da se i on našao među poznatim javnim ličnostima koje su podržale meštane doline Jadra snimajući reportažu u Gornjim Nedeljicama i tom prilikom na Instagram postavivši potresne slike napuštenih i oronulih kuća, istakavši da više nije povratak selu i prirodi u pitanju, već to da li ćemo imati čemu da se vratimo.

Sa druge strane, baš kao što je jedan mladi i tankoćutni fudbaler Crvene zvezde pre neki dana iz istog razloga bio junak ove rubrike, i Jovan Memedović, iako po vokaciji novinar i to upravo onaj kome je priroda u fokusu, zavredeo je da na ovaj način bude istaknut jer se njegov lik i delo u najvećoj meri vezuju za ovdašnji javni servis čija bi uloga upravo trebalo da bude da upozorava na stvari o kojima Memedović već godinama kroz svoju autorsku emisiju govori.

A javni servis to ne čini, ili bar ne u onoj meri u kojoj je neophodno – da svaki gledalac RTS-a, a to je, složićemo se, ipak još uvek najrasprostranjeniji i najzastupljeniji pa i najgledaniji medij – shvati koliko je situacija u vezi sa kopanjem rude u dolini Jadra alarmantna, kakva nam ekološka katastrofa preti i to pre nego ih se na referendumu bude pitalo za Ustavne promene jer tada bi moglo biti isuviše kasno.

Zato i o tome Jovan Memedović autorski, u svoje ime, već godinama govori u svojoj emisiji.

Koju je nekoliko godina pre njenog početka pod poznatim imenom „Sasvim prirodno“ vodio i osmišljavao pod nazivom „Svet lova i ribolova“.

I ova emisija nastavila je da postoji, ali bez Memedovićevog autorskog pečata.

A o tome da baš on svojom prirodnom pojavom, duhovitošću, osmišljenom pričom, lepom starinskom televizijskom dikcijom i interpretacijom daje osobenost osvedočili smo se i dok mu je glavna vokacija bila novinarski i voditeljski posao u sportskoj redakciji RTS, pogotovo kada je prenosio boks mečeve koji su bili njegova specijalnost.

Jednako je šarmantan i kao voditelj popularnog kviza „Potera“.

I sam se od detinjstva bavio plemenitom borilačkom veštinom – džudom, a sve je nadgradio diplomirajući Fakultet fizičke kulture.

Strast prema prirodi i pecanju takođe seže u njegove detinjstvo koje je provodio kod očeve familije na Durmitoru. Rođen je u Beogradu 1960. Iz braka sa bivšom suprugom Mirjanom ima Mašu i Uroša. Ljubitelj je NFL-a.

„Kada provodiš više vremena u prirodi, kao ja, vidiš kako se priroda brzo menja, nažalost pod lošim uticajem društva, i onda ti bude žao. Moramo da se osvestimo, priroda nam toliko lepota i dobroga daje. Urgentno je da je čuvamo! Kao sam život!“, rekao je Memedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari