Jovan Skerlić – neporeciv autoritet u srpskoj književnoj kritici

Na današnji dan 1877. godine rođen je najplodniji srpski književni kritičar i istoričar književnosti

Ostavite komentar


  1. …“bodlerovskim i remboovskim splinom…“, ne razumem baš ovo, (postoji Bodlerov Pariski splin, jako lepa knjiga kratkih opservacija), ali ako je tako određeivao avangardu tadašnje srpske književnosti…i, kaže pisac ovog teksta, cenio je Njegoša? i još navodi zbog čega, e, sada, ne znam da li je Skerlić tako razmišljao, ili je pisac ovog teksta sam došao do ovakvih zakljuučaka? Kako bilo da bilo, kritičari su nužno zlo, a to što mu je na pogreb došao Gavrilo Princip ne znam koliko je bitno za ukupan utisak, dakle, mislim da su moje primedbe opravdane

  2. Skerlić, veliki inkvizitor beogradske književne scene , najviše se ogrešio o velika imena poput Isidore Sekulić, Vladislava Petkovića Disa, Sime Pandurovića, Branislava Nušića, Laze Kostića. Najviše se ostrvio na takozvane dekadente, mladu avangardnu struju pesnika koja se zanosila bodlerovskim i remboovskim splinom i sličnim, za Skerlić mučnim, baljezgarijama. Iz straha da će ovakva dela odneti prevagu nad njegovim rumenim i kao dulek zdravim seoskim pripovetkama, Skerlić ih je panično zatrpavao najlepšim plodovima svog kritičarskog besnila. Izvolte citat:
    „Poezija g. Sime Pandurovića je, pored sveg talenta svoga pesnika, sablaznila onim što je bolesno i čudnjačko u njoj, ali prema disovim Utopljenim dušama ona izgleda još čista i razumna. To je poezija grozničavih snova i mesečarstva; to je atmosfera otrovnih i perverznih Cvetova zla Bodlerovih, jezivih halucinacija Edgara Poa, i Danse macabre – ako ne dekoracije iz radnji za pogrebnu spremu, poezija grobara koji je čitao knjige“.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.