Jovana Popović, autorka pesme "Bagra" u Zabeli već 17. dan 1Foto: FoNet-Božidar-Petrović

Kikinđanka Jovana Popović, studentkinja završne godine Muzičke akademije u Novom Sadu, autorka antirežimske pesme „Bagra“, sedamnaesti dan je u zatvoru u Zabeli pod optužbom da nije poštovala meru karantina.

Odbrana ove mlade devojke tvrdi da je počinjeno niz propusta jer su uručeni blanko zapisnici i rešenja sanitaraca, ne postoji nijedan elemenat koji bi ukazao da bi osumnjičena počinila delo koje joj se stavlja na teret a pri tom je neosuđivana, studentkinja Akademije umetnosti i predavač u školi Music harmony, sa vrlo urednim porodičnim životom i nije učinilac bilo kog krivičnog ili prekršajnog dela.

– Prva žalba odbačena je 30. marta pred Osnovnim sudom u Kikindi i time joj je pritvor produžen do 30. aprila. Uložena je druga žalba Višem sudu u Zrenjaninu gde pobijamo ovu odluku i njeno rešavanje se čeka. Nadamo se pozitivnom rešenju jer Jovana ne zaslužuje takav odnos, njoj nije mesto u zatvoru, ništa ne ukazuje na krivično delo. Reč je o dobroj devojci i poštenim roditeljima, koji su slomljeni celom situacijom – objašnjava Zoran Milešević, producent i osnivač RTV VK Kikinda.

Jovanina majka Nevena Popović poručila je preko Fejsbuk grupe „Pravda za Jovanu“ da je njena ćerka nepravedno u Zabeli i da propušta poslednji semestar završne godine na Muzičkoj akademiji.

– Teško nam pada ova situacija jer Jovana nije kriminalac, ona je muzičarka koja je pevala o nepravdi u društvu. Jovana je veliki borac i izdržaće ovu nepravdu. Ona će sigurno nastaviti da se bori protiv nepravde kad sve ovo prođe, poručuje Jovanina majka.

Dvadesetčetvorogodišnja Jovana Popović iz Kikinde je uhapšena zbog navodnog kršenja mere karantina o kojoj tvrdi da je niko nije obavestio.

Ona je 14. marta pre uvođenja vanrednog stanja došla u Srbiju iz Crne Gore sa duvačkim orkestrom iz Kikinde.

Na granici joj, prema njenim tvrdnjama, nije uručeno rešenje o obaveznoj izolaciji zbog situacije sa pandemijom korona virusa, samo joj je policijski službenik rekao da, ukoliko je boravila u zemlji u kojoj je aktivna epidemija ovog virusa, smanji kontakte u narednih 14 dana. Uhapšena je desetog dana od povratka u zemlju, u kući svog momka.

Policija je kao dokaz prema Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi priložila blanko zapisnike i rešenja sanitaraca, što prema tvrdnjama njenog advokata nije validan dokaz.