"Jovanjica nije jedina plantaža marihuane, baš kao i ova u Borči": Advokat Božo Prelević o pola tone droge pronađene kraj Beograda 1foto FoNet/MUP

U prethodnih nekoliko dana dogodile su se dve zaplene velikih količina marihuane u Beogradu. Prvo je zaplenjeno 112 kilograma, a onda je policija otkrila plantažu za uzgoj i preradu te opojne droge u Borči.

Policija u Beogradu je 19. oktobra zaplenila oko 112 kilograma marihuane, tada su uhapšeni D. T.  i L. T, obojica iz Kraljeva, kao i M. R. iz Beograda.

Oni su uhapšeni na parkingu u Novom Beogradu, nakon primopredaje droge, i tom prilikom u automobilu M. R. pronašla oko 30 kilograma marihuane, dok je pretresom stana koji su koristili D. T. i L. T. pronašla više paketa sa oko 82 kilograma ove droge.

Samo dan kasnije u velikoj akciji Četvrtog odeljenja beogradske policije i Višeg javnog tužilaštva uhapšeno je sedam osumnjičenih, među kojima su bile i dve žene, pošto je u Borči otkrivena plantaža marihuane.

Prema prvobitnoj vesti i saznanjima Nova.rs otkriveno je i zaplenjeno oko 200 kilograma marihuane na ovoj plantaži, a njena vrednost procenjena na oko dva miliona evra.

Međutim, prema poslednjim objavljenim informacijama, na ovoj plantaži je otkriveno čak pola tona marihuane procenjene vrednosti od oko pet miliona evra.

Među uhapšenima, kako je objavljeno, bilo je i četvoro stručnjaka za elektroenergetiku za koje se sumnja da su bili zaduženi za instaliranje i montažu opreme u kući koja je iznajmljena za uzgoj marihuane.

Mediji bliski vladajućem režimu su ovu laboratoriju za uzgoj i preradu marihuane nazvali jednom od najvećih plantaža za proizvodnju droge otrkivenih u Srbiji. Jovanjicu nisu pominjali.

Advokat Božo Prelević kaže za Danas da se količina marihuane pronađene u Borči ne može porediti sa količinom koja je pronađena na imanju nadomak Stare Pazove.

„Ja sam i kad je otkrivena Jovanjica rekao da to nije jedina plantaža kao što ni ova pronađena u Borči nije jedina pored Jovanjice, ima ih još. To ne može da se po veličini meri sa Jovanjicom, Jovanjica je neuporedivo veća“, kaže Prelević.

Prema njegovom mišljenju ova laboratorija nije u vlasništvu onih koji su tu zatečeni i uhapšeni.

„To sigurno ne pripada ljudima koji su znali da povežu lampe koje se koriste za povećavanje THC-a u konoplji. Ne znam ko je vlasnik ali takva jedna laboratorija jako mnogo košta“, smatra Prelević.

Kako on navodi sudeći po količini marihuane pornađene u Borči, a koja je po svemu sudeći tamo i proizvedena, ta laboratorija funkcioniše već neko vreme.

„Ako su tu našli 500 kilograma marihuane to znači da to ne radi od juče, to sasvim sigurno postoji neko duže vreme. To vreme je važno i bitno, između ostalog, zato što se na osnovu toga može i videti da li su oni imali neku vrstu zaštite od strane policije“, priča Prelević.

Kako on kaže, ovakve laboratorije policiji često prijavljuje i konkurencija.

„Jedan deo tih laboratorija za uzgoj, između ostalog, policiji prijavljuje konkurencija koja hoće da učvrsti svoj monopol“, kaže naš sagovornik i nstavlja:

„Tu se otvaraju mnoga pitanja, ali mislim da je pozitivno što je policija to okrila i biće interesantan taj postupak jer će se neumitno porediti sa onim što se našlo u Jovanjici“, zaključuje Prelević.

Na imanju kod Stare Pazove otkriveno je čak tri puta više marihuane nego na plantaži u Borči, pornađeno je 1,7 tona marihuane i skanka.

Pronađeno je i oko 600 kilograma marihuane osušene i spremne za prodaju.

Prema dostupnim informacijama, to poljoprivredno dobro kod Stare Pazove bilo je registrovano za proizvodnju organskog povrća i voća i godinama su to imanje obilazili vladajući političari.

Početkom maja 2020. godine podignuta je optužnica protiv vlasnika imanja Jovanjica Predraga Koluvije i još devet osoba koje se terete da su u periodu od 14. maja 2016. do 14. novembra 2019. na teritoriji Stare Pazove i Inđije uzgajali i radi prodaje čuvali kanabis sa THC-om višim od 0,3 odsto.

Prema svedočenju inspektora Slobodana Milenkovića, koji je zajedno sa inspektorom Milanom Isakovim, uhapsio Predraga Koluviju, plantaža marihuane poput one iz Jovanjice nikada nije viđena u Evropi.

Kako je Milenković u svedočenju naveo njegovi saradnici su mu javili da su oktrili „fabriku marihuane na 12 hektara sa najsavremenijom opremom koja postoji“.

Na imanju je pronađeno oko 66.000 biljaka marihuane, a kako je navedeno u optužnici u podrumskim prostorijama je pronađeno ukupno 404 lampe, 20 filtera, 25 ventilatora i 38 klima uređaja.

Kako je dalje navedeno biljke su pronađene u šest podrumskih prostorija, u jednom velikom hangaru i osam manjih, a pronađene su i sobe za rasad u kojima je bilo skoro 22.000 biljaka.

Ovaj slučaj je privukao veliku pažnju javnosti i istraživačkih novinara.

Bilo je raznih pokušaja da se slučaj zataška, pa i da se jednostavno „zakoči“ sudski proces.

Nedavno je objavljeno da je za likvidaciju inspektora Slobodana Milenkovića već plaćeno 500.000 evra, a sumnja se da je isto toliko plaćeno i za likvidaciju inspektora Dušana Mitića, saopštila je advokatska kancelarija Zdenka Tomanovića koja zastupa dvojicu policijskih inspektora.

Pre toga je objavljeno da su inspektoru Milenkoviću poslanik SNS Vladimir Đukanović, advokat Predraga Koluvije, i kontroverzni biznismen Aleksandar Papić, suvlasnik tablioda Objektiv, nudili 100.000 evra i napredovanje u karijeri ako zataška Jovanjicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari