Jovanović: Na čelu gotovo svih javnih komunalnih preduzeća u Beogradu su partijski, nesposobni ljudi 1foto FoNet/MC

Jučerašnji kolaps u Beogradu je otkrio nekoliko ogromnih slabosti naše prestonice, o kojima često govorim, ističe za Danas Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu.

Prema njegovim rečima, od 2018. godine Beograd defakto nema gradonačelnika niti gradskog menadžera, a nema ni pomoćnika gradonačelnika za komunalne poslove.

– Sve ovo su ključne pozicije za funkcionisanje grada, naročito u kriznim situacijama, koje se ne mogu kompenzovati hiperaktivnim i prilično nesnađenim zamenikom. Drugo, na čelu gotovo svih javnih komunalnih preduzeća u Beogradu su partijski ljudi, bez dovoljno znanja i profesionalnog iskustva. Zato se CLS zalaže za departizaciju gradske uprave i uvođenje profesionalnog menadžmenta u JKP – ističe Jovanović.

Treće, dodaje, u GSP-u, ali i kod privatnih prevoznika je katastrofalno stanje.

– Sačekali su prvi sneg sa istrošenim i pohabanim gumama, kao što su prethodno leto sačekali bez klima. To je razlog zaglavljivanja autobusa u snegu i na uzbrdicama. Sve ovo se dešava zbog ogromnih mahinacija u javnom prevozu, ali i zbog duga GSP-a od 4.8 milijardi dinara prema dobavljačima – ukazuje Jovanović, dodajući da će nakon aprilskih izbora biti neophodna celovita reforma funkcionisanja Beograda, “koju treba već sada pripremati”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari