Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši rukovodioci SDB-a, osuđeni u Hagu na po 15 godina zatvora 1foto EPA/Martijn Beekman POOL

Jovica Stanišić i Franko Simatović, nekadašnji rukovodioci Službe državne bezbednosti pravosnažno su osuđeni na po 15 godina zatvora, odlučilo je Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Žalbeno veće suda u Hagu, delimično je usvojilo žalbu tužilaštva nalazeći da su Stanišić i Simatović učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultovao ratnim zločinima u više opština u Bosni i Hercegovini.

Zločini za koje su osuđeni obuhvataju ubistva, progon, deportaciju i prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva, a koje su u tokom ratova devedesetih počinili pripadnici specijalnih policiskih jedinica koje je SDB osnovala i logistički pomagala.

Pripadnici jedinica, dodala je predsednica veća sudija Gracijela Gati, zločine su počinili u Zvorniku, Bijeljini, Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom mostu i Trnovu.

Jovica Stanišić, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti lično je prisustvovao izricanju presude, dok je Simatović, visoki funkcioner SDB-a izricanje pratio iz pritvorske jedinice putem video linka.

Podsetimo, Stanišić i Simatović u junu 2021. godine bili su prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora zbog ratnih zločina koje su u Bosanskom Šamcu 1992. godine počinili pripadnici Crvenih beretki, policijske formacije pod kontrolom Službe državne bezbednosti.

Sud je tom presudom oslobodio krivice dvojicu visokih funkcionera SDB-a za udruženi zločinački poduhvat, nalazeći da nije bilo dokaza koji bi potkrepili tvrdnju da su zajedno sa državnim rukovodstvom Srbije planirali i organizovali etiničko čišćenje velikih delova Hrvatske i Bosne i Hercegovine tokom ratova devedesetih.

U pitanju je bio ponovljeni postupak, imajući u vidu da su Stanišić i Simatović još 2013. godine bili prvostepeno oslobođeni svih optužbi.

Sud je tada došao do zaključka da nema njihove komandne odgovornosti za zločine jedinica koji su nedvosmisleno dokazani. Kako je tada presuđeno, u postupcima dvojice rukovodilaca srpske tajne policije nije pronađena konkretna usmerenost ka vršenju zločina koje su počinile jedinice koje je služba osnovala i logistički pomagala.

Ovu presudu dve godine kasnije ukinulo je žalbeno veće i vratilo na ponovno suđenje, nalazeći da u međunarodnom pravu ne postoji termin „konkretne usmerenosti“.

Krivični postupak prema Stanišiću i Simatoviću traje punih dvadeset godina, čineći ga najdužim sudskim postupkom u Haškom tribunalu.

Ovo je ujedno i poslednji krivični postupak koji je bio započet pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, koji je sa radom prestao 2017. godine.

Jovici Stanišiću će u kaznu biti uračunuto i više od sedam godina koje je proveo u pritvoru. Isto važi i za Simatovića, koji je više od osam godina proveo u pritvoru. Oni će ostati u pritvorskim jedinicama u Hagu, do okončanja procesa njihovog upućivanja u zemlje u kojima će izdržavati kazne.

Srpske vlasti su Stanišića i Simatovića uhapsile tokom akcije Sablja 2003. goidne, nakon čega su ih izručili u Hag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari