Ove godine Japan Tobacco International (JTI) u Srbiji očekuje da će od uzgajivača duvana otkupiti 3.680 tona virdžinije i berleja zasađenih na ukupno 1803 ha, što je za oko 80 ha više zasađenog duvana nego prošle godine.

Prosečan prinos koji se očekuje trebalo bi da bude na nivou prošlogodišnjeg – oko 2050 kg/ha, što je za ovakvu sušnu godinu više nego zadovoljavajuće, ističe Željko Ananić, šef proizvodnje duvana u fabrici JT International a.d. Senta.

– Proizvodnja duvana u Srbiji treba da ima stratešku podršku države, s obzirom na to da je duvan proizvod koji ima šansu za izvoz i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita. Prošle godine, JTI je izvezao duvan u EU vredan 11 miliona dolara. U poređenju sa prvom polovinom prethodne godine, ove godine smo povećali izvoz za 46 odsto. Najveći deo duvana koji JTI otkupi u Srbiji, izveze na tržište EU. Ono što bi svakako učinilo proizvodnju duvana održivom jeste usvajanje bar trogodišnje strategije uzgoja duvana koja bi sa jedne strane dala sigurnost farmerima, a sa druge obezbedila predvidivost poslovnog okruženja, što je od najvećeg značaja za investitore – kaže Ananić.

Uzgajivač duvana Nikola Kajganić kaže da je zbog suše ovogodišnji rod jedva uspeo da očuva.

– Suša nam pravi velike probleme s obzirom da ne možemo da navodnjavamo sve površine pod duvanom. Navodnjavamo onoliko za koliko smo uspeli da se snađemo. Zadužio sam se kako bih uzeo zalivni sistem, dok mi je JTI, sa kojim godinama sarađujem, pomogao avansima da iskopam bunar. Međutim, to nije dovoljno. Mislim da bi država trebalo da pomogne tako što će subvencionisati nabavku opreme za navodnjavanje za ubuduće, jer ne znamo šta nas čeka sledećeg leta – kaže Kajganić. Kompanija JTI sarađuje sa oko 400 uzgajivača duvana i ta saradnja podrazumeva pružanje podrške farmerima u svim fazama proizvodnje duvana. Ove godine uvedeni su intenzivni treninzi farmera tokom cele vegetacione sezone o kvalitetnoj primeni svih agrotehničkih mera.

– Od sledeće godine, JTI planira da uvede u komercijalnu proizvodnju novih sorti duvana koje se trenutno nalaze u fazi registracije kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. JTI će nastaviti da ulaže u ispitivanje novih sorti duvana koje pokazuju potencijal za visoki prinos, što bi trebalo da poboljša poziciju srpskog duvana na svetskom tržištu – kaže Željko Ananić.

Kompanija JTI je najveći proizvođač duvana u Srbiji, a u poslednjih pet godina, preko tri miliona američkih dolara je uloženo u modernizaciju proizvodnje obrađenog duvana u fabrici u Senti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari