Jubilej – 115. godina Katedre i seminara za vizantologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu

Ostavite komentar


  1. Vizantološka katedra je nešto najgore što se dogodilo Srbiji i Srbima. Uništavaju nam istoriju, plaćenici nemačke vlade, užas jednom rečiju… Država ili carstvo kako god, koje se nigde ne pomunje u pisanim izvorina. Neverovatno je koliko je jak aparat za produkciju neistina i laži.

  2. Otkad je 115 godina jubilej? Svuda u svetu se jubileji slave na okrugle godine 50, 100, 150, 200, maksimalno na brojeve deljive sa 25 – 50, 75, 100, 125, 150 itd. Ali to je najmanji greh najgore nastavničke postave u istoriji katedre za vizantologiju. Osim nemca Bergera na skupu učestvuju potpuni anonimci u svetu vizantologije. Bruka za Filozofski fakultet.

    1. Ne treba prećutati ni urušavanje Vizantološkog instituta SANU koji vodi doživotni akademik sa jednom knjigom Ljubomir Maksimović. O tome su svojevremeno brujali mediji u Srbiji. Bruka za SANU! O rezultatima međunarodnog skupa posvećenog 115 godišnjici katedre za vizantologiju sudiće stručnjaci.

      1. Svi izabrani akademici nose tu titulu do kraja života. Tako je na svim svetskim akademijama. Prof. Maksimović je doveo na Filozofski fakultet današnje nastavnike i to mu je jedina mrlja u karijeri. Inače je naš daleko najugledniji vizantolog u svetu, učenik slavnog Ostrogorskog, poliglota, autor niza vrhunskih knjiga i članaka, . Zahvaljujući njemu Beograd je pre par godina bio u prilici da organizuje svetski kongres vizantologa.

  3. Volim kada ispod fotografije potpisete autora, a ne napisete ko/sta je na njoj. Mnogo je lep Filozofski fakultet!

    1. To je crkva Bogorodice Pantanase u Mistri na Peloponezu, sagradjena u prvoj polovini 15. veka.

  4. Takva država nikada nije postojala.Ni taj naziv.Jest da sam Ja taj ispit uspešno položio kod profesora Božidara Ferjančića,Ljubomira Maksimovića I Ivana Đurića!I imam sačuvane sveske gde se vidi ko je i šta i kada pričao.To je bilo ‘’Istočno Rimsko carstvo’’ i oni su sami sebe zvali:’’Romejima!’’.Profesor Božidar Ferjančić-predavanje više puta je to rekao.I ostali).Na osnovu te katedre sa izmišljenim imenom si mogao da se direkt upišeš na Sorbonu tamo npr ~1985-1988.Bio je težak ispit onda je trebalo skoro godinu dana učenja za taj ispit.Posle pred i posle 1990-te je kriterijum počeo da opada.Dovođenja na fakultet po političkim linijama,’’konsultantkinja’’,tatine I mamine dece,JUL-ovaca… i ostalo.Inače profesor Maksimović jeste veliki stručnjak a da nema veliku bibliografiju to je istina.Ali npr Stari Vek,Vizantija,Srednji vek …posle sijaset vrsnih istoričara nema tu više puno šta da se napiše.Dok jedan od tužitelja jadnog Kovića u svojoj oblasti može da piše do mile volje te Ljubavi srpskih vladara itd.’’Istorija Vizantije’’ od Georgija Ostrogorskog koju sam znao napamet je najjača knjiga koju sam u životu pročitao.Npr za srpski srednji vek treba proučavati turske izvore.Ali tužioc Kovića je oterao sa fakulteta dvoje koji su znali turski i arapski(tada jedini) a doveo svoje ‘’konsultantkinje’’(u kasnim večernjim satima posle 20 časova kada fakultet više nije radio.A u kabinetu 559 se družilo do kasno u noć.I upravnik ga je likvidirao.Dobro njemu dobro UDB-i.A tu su svoju karijeru počeli Čedomir Jovanović,Čedomir Antić,Vlado Dobrosavljević…).

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.