Jubilej - 115. godina Katedre i seminara za vizantologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu 1Foto: Univerzitet u Beogradu / FIlozofski fakultet

Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu obeležava 115. godina Katedre i seminara za vizantologiju, posle Minhena i Pariza – treće najstarije katedre za vizantologiju na svetu.

Katedru za vizantologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu osnovao je 1905. godine profesor Dragutin Anastasijević. Od svog osnivanja, Katedra za vizantologiju bila je sedište naučnika svetskog glasa, uključujući Georgija Ostrogorskog, i alma mater generacija vizantologa.

Da bi obeležio ovaj značajan datum u svojoj istoriji i istoriji vizantologije, Filozofski fakultet organizuje Međunarodnu konferenciju o vizantologiji povodom 115. godišnjice Katedre i seminara za vizantologiju na Univerzitetu u Beogradu, Jedinstvo u različitosti: Aspekti centralnosti i regionalizma u vizantijskom svetu (tekstovi, vizuelna kultura, ideologija, identitet) putem video veze čiji je domaćin Evropski univerzitet Kipar, 9-10. novembar 2020.

Konferencija će okupiti 27 naučnika iz Srbije, Grčke, Kipra, Bugarske, Hrvatske, Nemačke, Rusije, SAD i Velike Britanije. Linkovi sa snimkom sesija Konferencije biće postavljeni na veb stranicama Evropskog univerziteta na Kipru i Filozofskog fakulteta u Beogradu, a zbornici konferencije biće objavljeni u posebnom tomu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari