Judita Popović: U Zrenjaninu imamo klasične robove 1foto medija centar

Problem sa radnicima iz Vijetnama je u tome što se traži saučesništvo od svih građana Srbije da se takve stvari dešavaju.

Mi na teritoriji Zrenjanin imamo robove koji grade jednu fabriku, koja će imati 67 dimnjaka i za koju postoji osnovana sumnja da će zagađivati vazduh, izjavila je advokat Judit Popović na skupu Razgovori u organizaciji Mreže za demokratski dijalog, koja je održana u Zrenjaninu.

Ona je istakla da je reč o klasičnom robolvlasništvu, ograničenog vremenskog trajanja, verovatno dok oni rade ovde.

“Sramota me je kao građanske Zrenjanina, što niko od zaposlenih u inspekcijama i javnim službama nije radio svoj posao. A to je isto krivično delo, da ti, kao državni službenik, ne radiš svoj posao. To je nedopustivo i mi jesmo u obavezi da reagujemo”, rekla je Judit Popović.

Ona je dodala da se plaši da i ovo ne bude kratkotrajna vest, da će se pažnja skrenuti sa ovih radnika, koji će ostati tu još neko vreme ili će tu doći drugi robovi.

“To je samo vrh ledenog brega, ne znamo šta će se dalje dešavati. Mi već imao fabriku kaučuka koja je zagađivač, sad ćemo imati fabriku guma. Zrenjanin je u velikoj opasnosti u svakom pogledu, od problema vode, uskoro i od problema vazduha. Hoću da kažem da je problem kompleksniji od onoga što se plasira, a da se ljudi zamajavaju”, upozorila je Judit Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari