Judita Popović za CINS: Ako službe REM-a ne pokrenu postupak, ja ću podneti prijavu 1Foto: EPA/ DOMINIC FAVRE

Nakon što su televizije prenosile konferenciju za medije na kojoj su u subotu objavljene fotografije iskasapljenih tela, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić je izjavila da smatra da nema razloga da se pokreće postupak protiv njih, piše CINS.

Ipak, članica ovog Saveta Judita Popović za CINS kaže da bi službe REM-a trebalo da po službenoj dužnosti pokrenu postupak i najavljuje da će ona sama podneti prijavu ako one to ne učine. Objavljivanje ovih fotografija bilo je nepotrebno maltretiranje javnosti, a pravo na dostojanstvo porodica nastradalih je ugroženo, ocenjuju stručnjaci za CINS.

„Molim vas, sklonite decu”, ovako je u subotu uveče ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio fotografije do kojih je policija došla u istrazi grupe Veljka Belivuka, a koje su par minuta kasnije puštene na velikom ekranu tokom konferencije za medije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na koga su roditelji mladića nestalih u kriminalnim obračunima ranije apelovali da fotografije i snimke ubistava ne objavljuje o čemu je pisao KRIK, dodao je da nisu doneli odluku da puste snimke mučenja. Ipak, fotografije beživotnih tela su prikazane, a prenos ove konferencije građani su mogli da prate na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, piše u CINS-ovom tekstu.

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je za Newsmax Adria da što se nje tiče nema nikakvih razloga da se pokreće postupak jer su svi pružaoci medijskih usluga najavili da će biti emitovani uznemirujući snimci.

„Videćemo šta kaže Služba za nadzor i monitoring“, dodala je ona.

Međutim, članica Saveta Judita Popović za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) kaže da su emitovanjem fotografija prekršene određene odredbe Zakona o elektronskim medijima:

„Da krenemo od dostojanstva ličnosti, od uznemiravanja, od prikazivanja brutalnih scena i nasilja koje sadrže te fotografije. To je sve pod zabranom ukoliko želite da primenjujete Zakon o elektronskim medijima“.

Prema njenim rečima, REM bi trebalo da radi po službenoj dužnosti s obzirom da ima stručnu službu koja se bavi monitoringom:

„Oni (stručna služba, prim.nov) na svaki sadržaj koji može da povredi odredbe nadležnih zakona, pre svega Zakon o elektronskim medijima, moraju da reaguju i da daju izveštaj Savetu i onda će Savet da odluči o tome“.

Ukoliko stručna služba to ne uradi, Popović za CINS kaže da će ona podneti prijavu.

Advokat Slobodan Kremenjak takođe smatra da REM treba da kaže da li je bilo povrede ili ne.

„To je ono o čemu bi se pred REM-om razgovaralo i raspravljalo. U principu će se oni (televizije, prim.nov) verovatno braniti tako što se nije znalo o kojim licima se tu radi, mada ne verujem da ima dva čoveka sa onakvim tetovažama po nogama. Njegovi roditelji ili njegovi bliski su verovatno znali o kome je reč“.

On kaže da su televizije najverovatnije prekršile Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga koji propisuje da je pružalac medijske usluge dužan da informacije o tragičnom događaju objavljuje bez senzacionalizma i uz poštovanje privatnosti i dostojanstva žrtve takvog događaja, žrtvinih srodnika ili bliskih lica.

Mišljenja je da je objavljivanjem ovih fotografija ugroženo pravo na pijetet porodica nastradalih momaka, piše CINS.

„Oni imaju roditelje, neki od njih možda imaju devojke, žene. U svakom slučaju njihovo pravo da ih se sećaju na način na koji oni žele da ih se sećaju svakako jeste povređeno“, kaže Kremenjak.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Centra za instraživačko novinarstvo Srbije ili na sledećem linku.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.