Jukom podneo žalbu Ustavnom sudu 1

Komitet pravnika za ljudska prava – Jukom saopštio je danas da je podneo Ustavnom sudu Srbije ustavnu žalbu u ime F. J, koji je već četiri meseca u kućnom pritvoru zbog objave na društvenoj mreži Fejsbuk o neispravnoj vodi u beogradskom vodovodu.

Jukom je naveo da je u ustavnoj žalbi ukazao na povredu prava F.J. na slobodu i sigurnost, kao i na ograničeno trajanje pritvora. Osim što je traženo utvrđivanje povrede ljudskih prava, ustavnom žalbom je traženo i ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojom je F. J. zabranjeno da napušta prostorije u kojima stanuje, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda. F. J. je 14. juna ove godine u večernjim satima na svom Fejsbuk nalog postavio status u kome je apelovao na svoje prijatelje da iz predostrožnosti ne piju vodu iz beogradskog vodovoda, jer je kancerogena.

Ta vest je, inače, od ranih jutarnjih časova kružila svim društvenim mrežama, kao i internet izdanjima pojedinih onlajn medija. Nakon što je proveo 13 dana u pritvoru u Centralnom zatvoru, određena mu je mera zabrane napuštanja stana koja traje već četiri meseca. Uprkos činjenici da je F. J. sklopio sa Višim tužilaštvom u Beogradu sporazum o priznanju krivice početkom avgusta, iako se nisu stekli elementi krivičnog dela koje mu se stavlja na teret – izazivanje panike i nereda, i izrazio kajanje zbog navodno učinjenog dela, glavni pretres nije zakazan ni tri meseca nakon potpisivanja sporazuma. Štaviše, Viši sud je meru zabrane napuštanja stana produžio još jednom, ponavljajući obrazloženje iz prethodnih odluka i ne osvrćući se na zaključeni sporazum.

Jukom je ukazao da je F. J. zbog fejsbuk statusa na kom je preneo informaciju o kojoj je pričala cela Srbija, izgubio posao i provodi već peti mesec lišen slobode. U situaciji u kojoj je okrivljeni priznao delo, Jukom je upitao zbog čega istražni postupak traje već puna četiri meseca. Jukom je ocenio da je takvo lišenje slobode i ograničenje prava na slobodu izražavanja nedopustivo u demokratskom društvu i ima za cilj zastrašivanje svih građana koji izražavaju političko mišljenje suprotno od većinskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari