Jurić: Srbiji nedostaje registar nestalih osoba, Amber alert do novembra 1foto: Siniša Obrenić/Danas

Srbiji nedostaje nacionalni registar nestalih lica ali i praksa da policija deli informacije o nestanku građana. Ove dve stvari pomogle bi da potraga za nestalima bude efikasnija, smatra Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Sa Igorom Jurićem razgovarali smo dan nakon što je pronađen Dragan Daničić i njegova šestogodišnja ćerka, kojima se nakon što su krenuli ka Zaječaru izgubio svaki trag. Njih dvoje je pronašla policija zaglavljene na nepristupačnom terenu u okolini Despotovca žive i zdrave.

Informacija o nastanku Dragana Daničića i njegove ćerke posredstvom medija brzo je došla do najšire javnosti. Koliko je važno da se informacije o nestanku brzo proširi i na koji je način to najbolje uraditi bila su pitanja o kojima smo pričali sa Igorom Jurićem.

Sagovornik Danasa na početku ističe da je dobra i efikasna potraga za nestalim licima nemoguća bez pomoći građana, te da je jako važno da se javnost što brže informiše da bi i mogla da pomogne u potrazi.

– Međutim, veoma je važno da informacije o nestanku iznese policija a ne da to rade građani samoincijativno i na svoju ruku. To do sada nije bila praksa. Policija se nije oglašavala i ljudi su radili onako kako su mislili da je dobro zajedno sa medijima i zbog toga nikome ne treba zameriti. Međutim, plasiranje informacija o nestanku treba da bude koordinisano i da se zna koje informacije treba da se iznose u javnost, što bi trebalo da radi policija – kaže Jurić.

On dodaje da kada se radi o nestanku odraslih osoba, Srbiji nedostaje nacionalni registar.

– Javni registar nestalih lica bi umnogome doprineo efikasnijim potragama za odraslim licima. U Hrvatskoj postoji Nacionalna evidencija nestalih osoba, sličan registar postoji i u BiH. Kada nestane odrasla osoba, informacija o tome postaje dostupna na sajtu MUP-a ili nekom drugom posebnom sajtu. Sa takvih sajtova se potom mogu preuzimati informacije o nestaloj osobi i dalje deliti putem medija i društvenih mreža – kaže Jurić.

Njegova organizacija od 2017. godine vodi sajt „Nestali Srbija“ putem koga građani mogu podeliti informacije o nestanku člana porodice.

Jurić kaže da sajt nije potpuno ažuran jer kao nevladina organizacija ne mogu imati sve informacije i oslanjaju se na podatke koje porodica dostavi.

On međutim dodaje da njegova organizacija pruža psihološku podršku članovima porodica nestalih tokom i nakon potrage, što je veoma važno, posebno u situacijama kada potraga traje godinama.

– Potraga još uvek traje za Barbarom Vitez, Biljanom Đorić, Eleonorom Arežinom… Nažalost, ima ih još. Ono što je njihovim porodicama najpotrebnije jeste podrška, jer oni nakon određenog perioda, kada se utiša javnost i kada mediji više nisu zainteresovani, ostaju sami i toga se porodica koja traži svoje članove najviše plaši – kaže Jurić.

On ipak dodaje da su u prethodnom periodu učinjeni pozitivni pomaci u pogledu pronalaženja nestalih osoba, a najveći se odnosi na formiranje sistema Amber alert, koji bi trebalo da se aktivira u slučaju nestanka dece.

– Dobili smo i zvanično potpisan dokument od strane ministra unutrašnjih poslova da će sistem Amber alert zaživeti do novembra ove godine. Tim koji treba na ovome da radi je oformljen, imaćemo sastanak u narednih desetak dana, i nakon toga počinje implementacija. Takođe, uspeli smo da uspostavimo kontakt i sa Vladom Crne Gore jer želimo da ubedimo i države u regionu da uvedu isti sistem. Ako bismo u tome uspeli, mogli bismo da kažemo kažemo da smo uradili veliku stvar za bezbednost dece – zaključuje Jurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari