JVP „Vode Vojvodine“ izdale saglasnost za novi GUP i projekat „Novi Sad na vodi“ 1Foto: R. Balać

Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ izdalo je 28. septembra vodne uslove za novi Generalni urbanistički plan grada do 2030. godine čime se omogućuje realizacija projekta „Novi Sad na vodi“. 

Prema planu, kompanija „Galens“ će na terenu na kojem se nalazilo brodogradilište na površini od blizu šest hektara izgraditi stambeno-poslovni kompleks u vrednosti od najmanje milijardu evra, tvrdi predsednik Gradskog obora Narodne stranke Borislav Novaković.

On je novinarima predočio planove urbanista prema kojima je predviđeno da se teren brodogradilišta proširi za dva hektara tako što bi se nasuo deo sadašnjeg rukavca Dunava širine 40 i dužine 500 metara.

Na taj način bi sadašnja vodna površina bila pretvorena u građevinskog zemljište i Galens bi dobio plac od blizu šest hektara.

Novaković navodi da je reč o najvećem koruptivnom poslu u Srbiji, jer će  se kompaniji Galens omogućiti da konvertuje pravo korišćenja nad zemljištem u pravo vlasništva kako bi na tom terenu podigla pomenuti kompleks od oko 180 hiljada metara kvadratnih.

Prema nacrtu GUP-a biće omogućeno podizanje solitera na 18 spratova, uz prizemlje i galeriju.

Projekat „Novi Sad na vodi“ predviđa i pomeranje sadašnjeg nasipa za 500 metara u korito Dunava, čime bi, kako tvrdi opozicija i ekološki aktivisti okupljeni oko iniijativa „Vidi Gari, ne može“, bio uništen rukavac Šodroš, zaštićeno prirodno dobro i stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, površine oko 165 hektara.

Voda saglasnost za pomenute projekte i zahvate na Dunavu omogućilo je novo rukovodsdtvo „Voda Vojvodine“.

Pre godinu dana, Pokrajinska vlada smenila je tadašnjeg direktora tog preduzeća inženjera Slavka Vrndžića, koji je zajedno sa timom stručnjaka odbijao da izda vodnu saglasnost za krupne zahvate na obali Dunava, koji mogu da dovedu Novi Sad u opasnost od poplave.

Umesto Vrndžića za direktora je postavljen Srđan Kružević, koji je bio zamenik gradonačelnika Miloša Vučevića, kao kadar Jedinstvene Srbije.

Bio je član SPS-a, a potom se  priključio Narodnoj partiji Maje Gojković, iz JS prešao je u SNS. Vodio je „Elektrovojvodinu“ koja je prestala da postoji posle rekonstrukcije

EPS-a.

On je odmah po dolasku u „Vode Vojvodine“ smenio je kompletno dotadašnje rukovodsdtvo i postavio svoje ljude. Sve to je donelo rezutat – da „Vode Vojvodine“ praktično odobre urbanističke planove i velike promene na levoj obali Dunava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari