Kako će izgledati kupovina pripejd kartica od sledeće godine? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Narodna skupština usvojila je Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, saopštilo je Ministarstvo infomrisanja i telekomunikacija na Instagramu.

Kako se navodi, novim zakonom podstiče se ulaganje u razvoj mreža visokih kapaciteta i protoka – kako optičkih, tako i 5G.

„Širokopojasni internet postaje univerzalni servis, a Ministarstvo će kroz podsticajne mere, omogućiti da do kraja 2025. godine svako selo u Srbiji ima mogućnost pristupa internetu brzine veće od 100Mbps“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, novim zakonom podstiče se ulaganje u razvoj mreža visokih kapaciteta i protoka – kako optičkih, tako i 5G.

Ono što je takođe novitet, to je uvođenje registracija pripejd pretplatnika mobilnih korisnika, kako se navodi, u cilju postizanja veće sigurnosti građana.

Građanima je ostavljena mogućnost da i ovu registraciju obave elektronski preko Portala eUprave.

„Zakonom se uvodi i elektronski račun, tako da će pružaoci telekomunikacionih usluga biti dužni da svojim korisnicima, odnosno građanima izdaju račune za usluge u elektronskom obliku“, dodaje se.

Registracija za fizička lica podrazumeva ostavljanje podataka kao što su ime i prezime i jedan od identifikacionih podataka kao što su JMBG, broj lične karte, broj putne isprave ili evidencioni broj stranca.

Nadležno ministarstvo ima rok od šest meseci od dana stupanja zakona na snagu da donese poseban pravilnik o registraciji pripejd usluga za mobilne telefone, a pružaoci usluga odnosno operateri godinu dana posle toga da započnu registraciju svojih korisnika. To znači najkasnije do oktobra 2024. godine će krenuti proces registracije.

Rok za završetak starih korisnika još nije poznat, kao ni šta će biti sa onima koji to ne učine, ali će se to verovatno predvideti posebnim pravilnikom do jeseni.

U zakonu se podseća da je ukupan broj korisnika mobilne telefone na kraju 2021. godine iznosio 8.501.519 što je za 2,9 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

Broj korisnika mobilne mreže u 2021. prevazilazi ukupan broj stanovnika i ispada da korisnici u proseku koriste više od jedne SIM kartice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari