Kako deci objasniti rat? 1Foto: BETA/ DRAGAN GOJIĆ

O detaljima rata u Ukrajini su svi obavešteni, ovako ili onako, jer je on svuda u vestima i privatnim razgovorima. To može biti opterećenje za decu koja ne razumeju šta se zbiva. Šta savetuju stručnjaci?

Ovih dana, gde god se pogleda, rat u Ukrajini je sveprisutan: društvene mreže, novine, televizija. Slike razaranja, srušene kuće, ljudi u begu.

Mnoga deca i mladi reagiraju sa strahom. Zato psihijatri i pedagozi preporučuju roditeljima da ne ignorišu strahove svoje dece i da tematizuju opterećenja koja donose te slike.

„Roditelji moraju deci, shodno uzrastu, objasniti šta se zbiva. Ni u kojem slučaju se ne smeju ignorisati strahovi i nesigurnost kod dece“, kaže Hajdi Igl, doktorka na Klinici za decu i mlade u Datelnu.

Njen kolega Klaus-Ridiger Has s klinike u Marlu je istog mišljenja. „Deca vrlo brzo prepoznaju patnju i agresiju i zato je važno otvoreno popričati o tome. Ona često reaguju povlačenjem u sebe“, kaže Haas.

No otvorenost ne znači da decu treba opterećivati detaljima.

Malu decu držati podalje od izvora informacija

Koliko informacija roditelji treba da prenesu deci zavisi od uzrasta. Predškolsku decu je najbolje držati podalje od informativnih emisija u kojima su teme često objašnjene vrlo složeno i za decu nerazumljivo.

Često javni servisi, barem u Nemačkoj, u ponudi imaju programe koji su namenjeni informisanju najmlađih gde se pedagoški korektno objašnjavaju složene teme.

Ono što psiholozi ne preporučuju je totalna zabrana interneta ili televizije. „Zabrane decu čine dodatno nesigurnim i dodatno bude znatiželju“, kaže dečji psihijatar Has. Osim toga je zabranu gotovo nemoguće sprovesti u delo.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari