Kako drugi mediji izveštavaju o Danasu? (VIDEO) 1Foto: B. C.

„Američki i soroševski bilten“, „tvrđava autošovinizma“, „tabloidni tračeraj“, „elementarno glup“, neki su od opisa lista Danas koji su se u poslednje vreme našli u drugim medijima.

To su pokazali rezultati istraživanja agencije Kliping koji su predstavljeni na štandu Danasa na Media Marketa na panelu pod nazivom „Kako drugi mediji izveštavaju o Danasu?“.

Sveukupno, tokom trećeg kvartala ove godinie Danas je pominjan 2.625 puta, od čega je 79 odsto objava bilo u negativnom kontekstu, 20 odsto neutralno i svega jedan odsto u pozitivnom kontekstu.

Kako je istakao Ilija Vučević iz agencije Kliping, ovo pokazuje da se novinari Danasa doživljavaju kao neprijatelji unekim drugim redakcijama.

„Pored toga što ovo podseća na ‘neka prošla vremena’, ostavljen je utisak da Danas ima i novinarske protivnike u drugim medijima“, kazao je on.

Najveći broj objava našao se na internetu, čak 82 odsto, 11 odsto na televiziji, šest odsto u štampi i jedan odsto na radiju.

Kako je objasnio Vučević, ovakav odnos nastao je zbog ogromnog broja portala koji preuzimaju tekstove sa portala Danas.rs.

Što se tiče objava na televiziji, dodao je, one se najčešće odnose na prelistavanje štampe, ali značaj je broj i onih „malo manje neutralnih objava“.

„Svega jedan odsto objava u medijima pomenuto je u pozitivnom kontekstu zbog neprijateljskog odnosa, kako političara, tako i drugih medija“, kazao je Vučević.

Neutralno se odnosi na citiranje izvora gde se ne iznose se komentari na račun novinara, urednika ili uređivačke politike lista.

Govoreći o tematskom fokusu, izneo je podatak da se u 34 odsto slučajeva Danas pominje kao izvor informacija, u 19 odsto slučajeva pominjani su novinari Danasa, što pokazuje da se „sada i novinari stavljaju u kontekst dnevno-političkih događaja“, a u 15 odsto slučajeva je to reagovanje na pisanje Danasa.

Onih osam odsto koji se odnose na komentarisanje uređivačke politike, ukazao je Vučević, uglavnom dolaze iz medija naklonjenih vlasti koji, komentarišući način finansiranja i pisanja Danasa, ovaj list stavljaju u kontekst antisrpskog glasila.

Kako je istakao glavni i odgovorni urednik našeg lista Dragoljub Draža Petrović, od medija koji pišu o Danasu se i ne očekuje da će pisati pozitivno.

„Nas redovno prozivaju da imamo mali broj čitalaca, mali tiraž i malu posećenost na sajtu, ali onda ne znam zašto nas stalno pominju“, prokomentarisao je Petrović.

Na pitanje novinarke Danasa Ljiljane Bukvić kako bi na ovakve „prozivke“ trebalo reagovati, da li uzvratiti ili ne, Petrović je istakao da je redakcija spremna da učestvuje u „određenim tekstualnim duelima“, ali da niko ne želi da se „valja u blatu i učestvuje u nekim TV duelima“.

„Možda je bolje takve napade ignorisati i ne davati im mnogo pažnje koju ne zaslužuju, ali kada bismo ukidali sajt, oni bi tražili da se vratimo, jer kako bi Srbija izgledala bez izdajnika koji u Srbiji tradicionalno postoje od 20. veka“, našalio se Petrović.

N1 i Beta mediji su koji Danas najviše citiraju, dok se negativno izjašnjavaju najčešće Pink, Studio B i Informer.

Od ličnosti koje su najviše kritikovale naš list izdvodili su se Vojislav Šešelj, Dragan j. Vučićević i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na šta je Petrović uzvratio da je „čast biti predmet kritike od tih ljudi“, a najčešće mete napada bili su novinari Snežana Čongradin, Nikola Krstić i urednik Petrović.

„Raspon kritika Danasa se kreće od relativno pristojnog, npr. od stran političara poput onih da je Danas ‘američki list’, ali i  bilo je i otvorene mržnje npr. kod Vojislava Šešelja – to je bila tema koja je okupirala medije u poslednja tri menesa“, rekao je aludirajući na uvrede koje je Šešelj nedavno uputio na račun novinarke našeg lista Snežane Čongradin.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/425490921496749/

Partneri Danasa na Media Market-u

Tokom svih pet dana posetioci štanda lista Danas na sajmu medija „Media Market“, u Hali 3 Beogradskog sajma, moći će da naprave fotografije ili gif animacije na Slik Slik Photobooth aparatu koje dobijaju direktno na svoj mejl.

Još danas posetioci mogu da učestvuju i u kvizu „Istina ili laž“ koji je priredio Istinomer, a za učešće sleduje nagrada u vidu platnenog cegera.

Na štandu Danasa sve do nedelje 27. oktobra traje i ekološka kampanja koju je pokrenuo naš list, a u okviru koje svako ko odloži plastične kese u specijalno izrađeni kontejner na našem štandu u zamenu dobija biorazgradivu torbu sa citatima Ive Andrića i Nikole Tesle, koje smo izradili zajedno sa SBB fondacijom.

Napitke od kafe za učesnike programa na našem štandu i zaposlene obezbedila je Barcaffee Perfetto i to tri vrste ukusa – espreso, kafe late i kapućino.

Kako drugi mediji izveštavaju o Danasu? (VIDEO) 2
Foto: B.C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari