Kako je Ceca Ražnatović nakon Đinđićevog ubistva uhapšena u "Sablji" 1Foto: Milan Maričić/ATAImages

Nakon ubistva Zorana Đinđića u Srbiji je uvedeno vanredno stanje, a Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo masovnu akciju hapšenja osumnjičenih poznatiju kao „Sablja“. Među uhapšenima našla se i estradna pevačica Svetlana Ceca Ražnatović.

Njeno hapšene i pretres kuće u Ulici Ljutice Bogdana broj 3, koju je nasledila od pokojnog supruga Željka Ražnatovića Arkana, dogodilo se peti dan od ubistva Đinđića. Tog 17. marta 2003. godine uhapšeni su i ključni ljudi iz zemunske grupe Zoran Vukojević Vuk i Dragan Ninković Prevara.

Prema saopštenju MUP-a, hapšenje je usledilo nakon anonimnih poziva građana i informacija koje su od njih dobili. Zoran Vukojević Vuk je bio suspendovani pripadnik policije i šef obezbeđenja vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića zvanog Šiptar.

„Prilikom hapšenja ova dvojica su pružala aktivni otpor i pokušala bekstvo, ali su ih pripadnici specijalno formiranih timova savladali i priveli“, stajalo je u saopštenju MUP-a.

Kako je Danas pisao, specijalni tim MUP-a sastavljen od pripadnika Žandarmerije, UBPOK i SUP Beograd koji je lišio slobode Svetlanu Ražnatović prilikom pretresa njene kuće našao je veću količinu oružja, ukupno 88 stavki.

Kod Cece policija je pronašla: 21 pištolj i revolver različite marke i kalibra, tri sanduka municije kalibra 7,62 mm (5.000 komada); vojno policijsku opremu (busole, laserski daljinomer, nišanski teleobjektiv, veliki broj lisica, samostrel sa 20 strela, dve kape fantomke sa prorezom za oči i usta, prigušivač za škorpione i heklere, uređaje za noćna merenja i osmatranja, nekoliko torbi pištoljske i revolverske municije, 21 službenu palicu – pendrek, par registarskih tablica vukovarske oznake, par sanduka vojno policijske opreme).

Kako je Ceca Ražnatović nakon Đinđićevog ubistva uhapšena u "Sablji" 2
Foto: Danas/printscreen

Najveći deo oružja bio je sakriven u specijalno formiranom blindiranom bunkeru.

Policija je u kuću Arkanove udovice ušla tog jutra oko 7.30 časova, a maskirani pripadnici Žandarmerije bili su opkolili zgradu svojim džipovima. Reporter Danasa preneo je tvrdnje stanara, iz obližnjih kuća, da su se maskirane osobe mogle videti i veče pre pretresa u Sokobanjskoj i Ulici Ljutice Bogdana.

Prilikom pretresa Cecine kuće privedeno je i nekoliko radnika obezbeđenja koji su čuvali ulaznu kapiju i tri crna džipa marke „linkoln“, koja su bila parkirana na drugoj strani ulice.

Pretresu kuće Ražnatovića prisustvovao je i zamenik načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Dragan Karleuša. Svega nekoliko minuta nakon njegovog odlaska, policija je iz kuće izvela još najmanje jednu osobu, kako je preneo naš list, i odvezla službenim vozilom sa zatamnjenim staklima.

Kako je Ceca Ražnatović nakon Đinđićevog ubistva uhapšena u "Sablji" 3
Foto: Danas/printscreen

Čitava akcija završena je oko 16 časova, a jedina osoba koja je mogla da uđe u kuću tokom pretresa, prema rečima očevidaca bila je Slavka Ražnatović.

Pojedini mediji u to vreme navodili su da je Ceca uhapšena zbog veze sa glavnim osumnjičenim za ubistvo Zorana Đinđića, Miloradom Ulemekom Legijom, Dušanom Spasojevićem i Dejanom Milenkovićem Bagzijem.

List Danas preneo je navode Radija B92, koji se pozivao na istragu po kojoj je Ceca bila u kontaktu sa Lukovićem i Spasojevićem pre i posle atentata na Đinđića, kao i da je posle izlaska Bagzija iz zatvora, kada je izvršen prvi atentat na Đinđića kod hale Limes, Ceca brinula finasijski o njegovoj porodici. Navodilo se i da su Luković i Spasojević više puta prenoćili u njenoj kući u danima pre atentata.

Hapšenje Cece Ražnatović pre 20 godina, dovodi ovu pevačicu i u Danasovu rubriku „Ličnost Danas“, gde je, između ostalog, navedeno da je Ceca godinu dana nakon Arkanovog ubistva pauzirala od estrade i da se upravo u tom periodu u javnosti prvi put i povezuje sa Legijom. Naime, na proslavi njenog rođendana 2001. u klubu „Bojan Stupica“ došlo je do pucnjave, nakon koje je Legija priveden.

Dan nakon hapšenja Cece Ražnatović, a sedam dana nakon ubistva Zorana Đinđića, u Skupštini Srbije sa 128 glasova za jedan drugi Zoran, Zoran Živković izabran je za novog premijera. Personalni sastav Vlade ostao je isti, uz jedno pojačanje – Čedomir Jovanović postao je novi potpredsednik.

Živković je tada tvrdio da nikada nije bio u Šilerovoj ulici i da Vlada Srbije sprovodi efikasnu akciju protiv organizovanog kriminala. Do tada je, kako je Živković govorio, bilo uhapšeno oko 800 pripadnika svih 155 kriminalnih grupa u Srbiji.

Potraga za ubicama Zorana Đinđića rezultirala je hapšenjima nekoliko stotina teških kriminalaca širom Srbije za samo nedelju dana. Međutim, masovna hapšenja dovela su i do problema smeštaja osuđenih lica, pre svega u Centralnom zatvoru u Beogradu, odakle su ih raseljavali po drugim gradovima u Srbiji, poput Smedereva, Požarevca i Niša.

Svetlana Ceca Ražnatović provela je u Centralnom zatvoru u Beogradu tri meseca, nakon čega je puštena na slobodu, a da protiv nje nije podignuta nijedna optužnica. Govorila je kasnije da su joj deca zbog „Sablje“ preživela golgotu, a da su njoj prvih mesec dana u CZ društvo pravile bubašvabe dok je bila u samici, bez prava na posetu, kantinu, advokata, sunce.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari