Kako je izgledao veliki miting udružene opozicije 2000. godine? 1Foto: Printscreen

Kako je izgledao veliki miting udružene opozicije Srbije pod sloganom „Stop teroru – za fer i demokratske izbore“ pre 20 godina pratili su novinari lista Danas.

Na sastanku opozicije održanom 10. januara 2000. godine u dokumentu „Sporazum o zajedničkoj strategiji borbe za vanredne demokratske izbore“predloženo je da se od najviših predstavnika vlasti zatraži održavanje vanrednih izbora do kraja aprila na svim nivoima u Srbiji.

U dokumentu su još stajali zahtevi za ukidanje Zakona o informisanju i Zakona o univerzitetu, otkrivanje počinioca zločina na Ibarskoj magistrali, ubica novinara Slavka Ćuruvije, kao i obustavljanje svih „akata državnog terora“.

Od ministara spoljnih poslova EU i SAD, kada dođe do vanrednih izbora, opozicija je tražila ukidanje ili suspenziju svih sankcija, obnavljanje članstva u OEBS i povratak na Kosovo policije i vojske.

„Predstavnici Francuske, Nemačke, SAD i drugi, kao i mediji u tim zemljama, podržavaju udruživanje opozicije“, pisao je Danas.

Druga runda pregovora opozicije održana je 19. januara u sedištu Demokratske stranke Srbije.

„Svi učesnici sastanka odlučno ostaju pri stavu da će izborni uslovi biti presudni za donošenje odluke o učešću na izborima“, bila je vodeća poruka lidera opozicije.

U sedištu Saveza za promene u februaru su održana dva sastanka. Govorilo se o problemima na Kosovu, mirnoj primopredaji vlasti, ali i pripremao novi sastanak opozicije u martu.

Opozicija se okuplja u Koaliciji DAN i donosi Političku platformu demokratske opozicije. „Na dan dogovaranja o koaliciji DAN, lideri opozicionih partija – Vuk Drašković (SPO), Vojislav Koštunica (DSS) i Nebojša Čović (DA) obreli su se u Patrijaršijskom dvoru“, izvestio je Danas. Prema nezvaničnim informacijama, sa patrijarhom Pavlom je vođen razgovor o političkoj situaciji u zemlji.

Konačno, posle više održanih sastanaka, najavljivani veliki miting opozicije je zakazan za 14. april u Beogradu.

Kako je izgledao veliki miting udružene opozicije 2000. godine? 2
Foto: Printscreen

„Udružena opozicija zatražila je na jučerašnjem mitingu pred više od 200.000 ljudi što skorije raspisivanje vanrednih demokratskih izbora na svim nivoima i zaustavljanje nasilja i terora“, bila je vodeća poruka skupa.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica je rekao kako je nasilje poslednjih deset godina sve veće i da su demokratski izbori najbolji način da se tome stane na put.

„Ako i vi verujete da je ovom režimu mesto u kontejneru istorije, a da srbija zaslužuje normalnu demokratsku vladu, pridružite nam se. Ako i vi verujete da lopovi treba da idu u zatvore, a ne ministarske fotelje, pridružite nam se. Ako mislite da Srbija zaslužuje normalnu vladu, pridružite nam se, jer to ove godine možemo da uradimo“, poručio je predsednik DS Zoran Đinđić.

Dragoljub Mićunović je optužio vlast da je od vojske, policije, televizije i fabrika napravila lične prćije i istakao da buduća vlast mora biti odgovorna i smenjiva. On je pozvao predsednika SRJ da dođe na na Trg republike i uveri se da li stvarno „nema opozicije“.

Pored pojačanih policijskih snaga, Beograd je tokom mitinga nadletao helikopter. Na prilazima gradu policija je zaustavljala sve automobile koje nemaju beogradske registarske tablice, zapazili su novinari.

Čini se da je aktuelna opozicija po ugledu na dešavanja iz 2000. godine pokušala da ponovi uspeh zakazivanjem velikog mitinga opozicije za 13. april 2019. godine

Prošlogodišnjem velikom mitingu predhodili su višemesečni protesti po celoj Srbiji pod sloganom „Stop krvavim košuljama“ i upad u zgradu RTS-a.

Mnogo tema o kojima su izveštavali mediji poklopilo se oko oba skupa. Različite procene o broju građana koji su podržali protest, zatim zahtevi opozicije upućeni vlasti, značajno angažovanje policijskih snaga i informacije da se u Beograd ne može ući iz drugih gradova, informacije o sabotaži i drugo.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.