Kako je jedan zadatak na takmičenju iz programiranja uzburkao javnost 1Foto: Aleksandar Roknić

Debata o tome jesu li u pravu frilenseri ili država koja im traži da retroaktivno plaćaju porez, iz javnosti i sa društvenih mreža preselila se čak i u jedan takmičarski zadatak.

Naime, u drugom krugu kvalifikacija za takmičenje iz programiranja za srednjoškolce, koje se održavalo onlajn, pomenuti zadatak je posle negativnih reakcija vrlo brzo zamenjen, ali je zanimljivo to što su ga i profesori i đaci, pa čak i frilenseri shvatili na različite načine.

„Država Srbija je u svetu poznata po izuzetnoj brizi o svojim građanima i pružanju neograničenih mogućnosti za zaposlenje svakom od nas. Međutim, kako to uglavnom biva, postoje neki zli nezadovoljni ljudi, koje ćemo, u svrhu zadatka, nazvati frilenseri. Svi frilenseri žive u državi Srbiji, dok novac zarađuju izvan države, i-ti frilenser zarađuje Ai dolara godišnje. Frilenseri na svaki način pokušavaju da zaobiđu porez prema državi, tj. izbegavaju da uplate deo svoje sumnjive zarade u državni budžet. Ipak, Srbija je čak i ovaj put odlučila da bude blagonaklona prema svojim građanima, tako da će uvesti u procentima fiksan porez za sve frilensere. Naravno, frilenseri ne bi bili frilenseri da ne zakomplikuju stvar. Oni su shvatili da ako porez bude suviše visok, oni uopšte neće raditi (živeće od svežeg vazduha), samo da država ne bi zaradila neki dolar od njih. Konkretnije, ako porez bude striktno veći od Pi procenata, i-ti frilenser će odustati od posla. Nas, poštene, dobronamerne, i zadovoljne građane, interesuje koliko najviše država može zaraditi godišnje u dolarima ako optimalno postavi porez“, glasi zadatak koji je uzburkao javnost.

I dok jedni smatraju da je neprimereno da se u takmičarskom zadatku iznose hvalospevi vlasti (što je bio stav i nastavnika koji su nam poslali ovaj zadatak), drugi su zapravo u njemu „pročitali“ ironiju i inteligentan način da se uputi kritika državi.

– Verujem da je sastavljač zadatka hteo da napravi realan matematički problem i kvalitetan zadatak, ali i da izvrgne ruglu besmislenu odluku o retroaktivnoj naplati poreza – kaže za Danas profesor informatike iz jedne beogradske gimnazije.

Nastavnici sa kojima smo juče razgovarali objašnjavaju da zadatke iz programiranja pripremaju „IT genijalci“, odnosno bivši takmičari i olimpijci koji nemaju problem da iznesu svoj stav, ali su očito ovom duhovitom dosetkom „zadali“ glavobolju organizatorima takmičenja.

Iz Društva matematičara Srbije potvrđuju za Danas da se pomenuti zadatak pojavio u drugom krugu kvalifikacija, ali da je vrlo brzo zamenjen.

Marko Savić, predsednik takmičarske komisije, objašnjava da zadatke sprema komisija imenovana od Društva matematičara Srbije.

Komisija je, kako kaže, sastavljena većinski od mladih ljudi, bivših takmičara, i celokupan posao organizacije takmičenja rade volonterski, iz ljubavi prema programiranju i takmičenjima.

– Tekst u pomenutom zadatku je napisao jedan mladi član komisije koga ne želim da imenujem, s obzirom na to da je tekst napisan bez ikakvih drugih namera osim da bude šaljiv. Pojedini frilenseri su taj tekst protumačili kao napad na njih, ne shvativši da je namera bila šala. Zbog velikog posla i žurbe u pripremi takmičenja, recenzija nije urađena valjano i taj zadatak je dat na takmičenju. Tekst je neprimeren i u potpunosti se slažemo se da mu nije bilo mesto na takmičenju. Nažalost, toga smo postali svesni tek nakon što smo primetili par reakcija na društvenim mrežama. U tom momentu smo reagovali i zamenili tekst zadatka. Prihvatamo odgovornost, ali ponavljam da nije bilo nikakve loše namere i da ceo ovaj veliki posao radimo dobrovoljno i žrtvujemo svoje slobodno vreme, a od toga za rezultat imamo samo stres – napominje Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari