Kako je ministarka Darija Kisić izabrana za redovnu profesorku Medicinskog fakulteta u Beogradu? 1Darija Kisić Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, biračka i socijalna pitanja

Darija Kisić, aktuelna ministarka za brigu o porodici i demografiju, izabrana je za redovnu profesorku Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u redovnoj proceduri koja nema nikakve veze sa njenom političkom funkcijom.

Čak i profesori Beogradskog univerziteta koji su na suprotnom političkom spektu od one koju reprezentuje ministarka Kisić, ne spore da je njena naučna biografija izuzetno dobra.

Njen izbor za redovnu profesorku, za užu naučnu oblast epidemiologija, potvrđen je na poslednjoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu, budući da se sada procedura izbora u ovo zvanje završava na matičnom fakultetu, a na Senatu se izabrani redovni profesori samo promovišu.

Kisić je na Medicinskom fakultetu, odnosno njegovom Institutu za epidemiologiju, prošla sve stepenice, od asistenta pripravnika, preko asistenta, docenta i vanrednog profesora.

Prvi put je za vanrednu profesorku Medicinskog fakulteta izabrana početkom maja 2017, a u isto zvanje je reizabrana sredinom aprila prošle godine.

– Prema opštim aktima Medicinskog fakulteta, svi nastavnici pre izbora u više zvanje moraju da budu ponovo izabrani (reizabrani) u prethodno zvanje. To je slučaj i sa prof. dr Darijom Kisić, koja je u zvanju vanrednog profesora provela pun izborni period, ponovo izabrana u isto zvanje i stekla uslov za izbor u zvanje redovnog profesora, kao i ostali nastavnici Medicinskog fakulteta u Beogradu – pojašnjavaju za Danas na Medicinskom fakultetu.

Sagovornici Danasa iz akademske zajednice potvrđuju da je naučni opus profesorke Kisić odličan, ako se ima u vidu da je tek sada izabrana za redovnu profesorku.

Kako smo proverili juče, u bazi Skopus na dan 27. februar, stoji da Kisić ima 114 radova sa SCI liste i 1.441 citat.

Njen H-indeks, koji je pokazatelj naučne uspešnosti istraživača, je 18, što potvrđuje da Kisić ima zavidnu naučnu karijeru, pojašnjavaju naši sagovornici.

„Na osnovu analize celokupnog materijala koji je podnet na konkurs, kao i na osnovu ličnog uvida u njen rad, prof. dr Darija Kisić Tepavčević, poseduje sve pedagoške i stručno-naučne kvalitete za izbor u zvanje redovnog profesora“, piše u zaključku izveštaja, upućenom Izbornom veću Medicinskog fakulteta koje su potpisali članovi komisije za pripremu referata Sandra Grujičić i Dušan Popadić, oboje redovni profesori Medicinskog fakulteta UB i Vladimir Petrović, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

U delu izveštaja u kome je data ocena o rezultatima pedagoškog rada, navodi se da od februara 2002. godine Kisić Tepavčević učestvuje u izvođenju praktične i seminarske nastave, a od februara 2011. i u izvođenju teorijske na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

„Evaluacija rada dr Kisić Tepavčević od strane studenata pokazuju najviše ocene – prosečna ocena za period od poslednjeg izbora od školske 2016/2017. do 2020/2021. godine bila je odličan 4,87“, piše u izveštaju koji je dostupan na sajtu Medicinskog fakulteta.

U oceni o rezultatima naučnog i istraživačkog rada, komisija konstatuje da je Kisić Tepavčević priložila spisak od 188 bibliografske jedinice.

Među navedenim referencama, 111 su radovi u časopisima sa JCR (engl. Journal Citation Reports) liste, tri u časopisima indeksiranim Science Citation Index–u (SCI ) Expanded, četiri u časopisima indeksiranim u bazi MEDLINE, a dva rada pripadaju časopisima koji nisu indeksirani u gore navedenim bazama podataka.

Dva od 111 navedenih radova sa JCR liste je publikovala u periodu od ponovnog izbora u zvanje vanrednog profesora u aprilu 2022. godine. Prvi autor je u 13 radova, nosilac rada je u 12 publikacija, a saradnik u 95 radova.

Kako se ističe, najveći broj radova dr Darije Kisić Tepavčević je proizašao iz epidemioloških istraživanja neuroloških bolesti (49 radova) i malignih tumora različitih lokalizacija (18 radova). Osam radova se odnosi na istraživanja u vezi sa imunizacijom i vakcinama.

Prihodi

Na Medicinskom fakultetu nam je rečeno da profesorka Kisić aktivno učestvuje u svim nastavnim i drugim delatnostima tog fakulteta, što znači da će nastaviti da predaje studentima, uz ministarsku funkciju. To je uobičajena praksa i kada je reč o drugim ministrima, profesorima univerziteta.

U izveštaju objavljenom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije iz januara ove godine piše da Kisić ne prima platu kao ministarka. Kao vanredna profesorka na beogradskom Medicinskom fakultetu mesečno je zarađivala 147.025 dinara i još 37.000 dinara kroz učešće u projektima Ministarstva prosvete i nauke. Od profesure na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici mesečno je prihodovala 30.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari