Kako je "trebalo da izgleda" idealna Amerikanka pre 80 godina? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

List Pravda na današnji dan pre 80 godina pisao je o tome kako treba da izgleda ideal ženske lepote kojem žene treba da teže, dok je List Vreme objavio vest da je Njegovo Veličanstvo kralj Petar II kumovao jedanaestom detetu.

List Pravda piše da je održan sastanak kozmetičara koji su raspisali konkurs da bi precizno odredili kako izgleda najnoviji ideal ženske lepote.

Na kastingu se pojavilo oko 400 devojaka iz svih krajeva Amerike.

Žiri koji su činili kozmetičari nije gledalo kojoj će devojci dodeliti titulu mis Amerike, već da na osnovu njihovog izgleda donese sud o idealnoj ženskoj lepoti.

Zaključeno je da savršeno lepa Amerikanka mora biti niska i mršava. Može imati svega oko 50 kilograma, ne sme biti viša od 162 cm i obim struka ne sme da premašuje 59 cm.

Kako je "trebalo da izgleda" idealna Amerikanka pre 80 godina? 2
Foto: Screensht/Digitalna.nb.rs

Mere su bile do te mere rigorozne da je postavljen princip „bolje biti ružna nego viša od 162 cm i teža od 50 kilograma“.

Ženama je naročito stalo da održe svoju vitku liniju, pa su počele sa masovnim uzdržavanjem od jela.

Jedna „umerena“ holivudska dama ispričala je šta se nalazi na njenom dnevnom meniju. Za doručak je uzimala pola limuna, za ručak 30g sira, jedno jaje, salatu sa uljem i komadić dvopeka, a  za večeru iste namernice kao i za ručak.

Američki lekari nazvali su ovo preteranim uzdržavanjem od hrane i dokazali statističkim podacima da se broj oboljenja od tuberkuloze neverovatno povećao baš među imućnijim ženama koje se muče sa oskudnom hranom.

Pojedina ženska društva pokrenula su akciju da suzbiju ovo veliko zlo, ali kako prenose, male su šanse da će u tome i uspeti.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme objavio je da je Njegovo Veličanstvo kralj Petar II kumovao jedanaestom detetu Smaje Rustenovića, muslimanu iz Bijeljine.

Kako je "trebalo da izgleda" idealna Amerikanka pre 80 godina? 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Njegov dolazak pozdravila je i vojna muzika, sviranjem državne himne.

Krštenju je prisustvovala i velika masa građana. Nakon krštenja izvršen je obred.

Takođe, kralja je u ime građasnstva pozdravio i predsednik opštine g. Pašić.

Kumče je dobilo ime Muhamed.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari