Kako je turska štampa pisala o rođendanu Kneza Pavla? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Jugoslovenska dnevna štampa na današnji dan, 3. maja, 1938. godine izašla je u prodaju nakon pauze od jednog dana zbog prvomajskih praznika, pošto su 1. maja uglavnom sve novine objavile dvobroje.

Međutim, o proslavi 1. maja u zemlji, ako je i bilo, nije se ništa pisalo. List Pravda donosi dva teksta o toj tematici, jedan je o proslavi 1. maja u Nemačkoj i govor Adolfa Hitlera, dok je drugi o proslavi Praznika rada u inostranstvu. List Vreme, sa druge strane, ne pominje ovaj praznik na svojim stranama 3. maja 1938. godine.

Na naslovnim stranama uglavnom se nalaze vesti iz sveta, imajući u vidu da su se tada već zaoštravali odnosi na međunarodnom nivou.

Oba lista izveštavaju o tome da je 1. maja u Beogradu počela „seoba“, odnosno građani su se masovno selili u nove stanove nakon spora sa „kirajdžijama“ zbog povećanja cena stanarina. Kako je pisala štampa, neki nisu želeli da se isele zbog čega su pokrenuti sudski sporovi.

Kako je turska štampa pisala o rođendanu Kneza Pavla? 2Osim toga, Pravda ovog dana donosi i tekst o tome kako su turski mediji izvestili o rođendanu Kneza Pavla. Navodi se da celokupna turska štampa i danas piše o 45. rođendanu Kneza Namesnika Pavla, donoseći vrlo simpatične napise i biografske podatke. Turski listovi, između ostalog, ističu da je „zaista zadobio simpatije i ljubav jugoslovenskog naroda“.

„On je za poslednje tri i po godine bio u svojoj zemlji značajan faktor jedinstva, solidarnosti i ravnoteže“, prenosi Pravda deo teksta iz turske štampe.

Dodaje se i da „rođendan Kneza Namesnika nije samo svečanost Kraljevske porodice već je bio i slavnog celokupnog jugoslovenskog naroda koji je duboko odan istaknutom članu Dinastije Karađorđevića, koji je svome narodu obezbedio period mira i blagostanja“.

Turski novinari objašnjavaju i da je Knez Pavle bio podstrekač duhovnog i umetničkog života u Jugoslaviji, ali i da se pokazao i kao izvanredan političar i državnik velikog stila.

O njegovom rođendanu pisali su tada i mađarski listovi.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kako je turska štampa pisala o rođendanu Kneza Pavla? 3List Vreme kao glavni tekst na današnji dan pre 80 godina donosi vest da je Hitler juče popodne otputovao u Rim.

U istom broju izdvaja se i reklama za domaću avio kompaniju Aeroput koja oglašava redovan vazdušni saobraćaj na linijama Beograd – Sarajevo, Beograd – Zagreb i Beograd – Skoplje, a u kojem se navodi i da let do Sarajeva traje 55 minuta.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/839966239522077/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari