Kako je UKC Niš odbijao da dostavi informacije o preminulima Danasu u šest navrata 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Ovih dana je bila „godišnjica“ moje krajnje neuspele potrage za pravim podacima o broju umrlih pacijenata u kovid zoni Univerzitetskog kliničkog centra Niš, a koji se – po dokumentima koje sam dobijala od zdravstvenih radnika – od početka epidemije prikrivaju.

Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, od UKC sam 7. maja 2020. godine između ostalog zatražila podatke i dokumenta iz kojih se može videti broj preminulih pacijenata kojima u otpusnoj listi kao „završna dijagnoza“ piše kovid 19, ili da su „lečeni“ od „suspektnog“ kovida 19, ili da su „lečeni“ od sumnje na kovid 19 ali im je „završna dijagnoza“ neka druga bolest.

Zbog upornog nedostavljanja ovakvih podataka, a po mojim žalbama i predlozima, poverenik za informacije od javnog značaja je više puta intervenisao.

Najpre je 27. jula prošle godine naložio UKC-u da mi bez odlaganja dostavi sve tražene podatke, navodeći da postoji „opravdani interes javnosti“ da ih zna, te da nijedna institucija „ne može da dokazuje suprotno“.

Onda je prošlog oktobra naložio UKC-u da odmah izvrši njegovo rešenje od 27. jula, pod pretnjom novčane kazne koja može biti i do „deset procenata njegovih godišnjih prihoda u prethodnoj godini“.

Potom je pokušao da sam novčano kazni UKC, ali su ga u Upravi za trezor i Ministarstvu finansija obavestili da podaci o ukupnom godišnjem prihodu te ustanove „ne postoje“, te nije mogao da odredi iznos.

Onda je prošlog novembra zatražio od Vlade da „neposrednom prinudom“ nad UKC obezbedi dostavljanje podataka. Uz to je dva puta je o ovom slučaju obavestio upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, poslednji put prošlog meseca.

Niški UKC je za sve to vreme ili ćutao, ili odgovarao da „upravo ažurira podatke“, ili da ne može da ih dostavi jer se dokumenta iz kojih se mogu videti „nalaze u crvenoj zoni“ i „zbog svoje kontaminiranosti nisu dostupni upravi“.

Poslednji put, u januaru ove godine, čak je pribegao neistinitom obaveštavanju upravnog inspektorata Ministarstva da je „postupio po rešenju“ poverenika iz jula prošle godine kojim je naloženo njihovo dostavljanje.

Rukovodioci UKC su, pritom, javno rekli da poseduju informacije o ukupnom broju umrlih od korone ili sa sumnjom na koronu, ali da ih neće objavljivati. Na konferenciji za novinare u julu prošle godine kazali su da ova ustanova Kriznom štabu „svaki dan i promptno šalje“ podatke ove vrste, a da ih „kliničari svakoga dana unose u kovid nacionalnu bazu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari