Kako pomoći osobi koja doživi nagli srčani zastoj van bolničkih uslova: Prvi javni čas Crvenog krsta Srbije 30. juna u Knez Mihailovoj 1ilustracija Foto: Crveni krst Srbije

Stručna ekipa Crvenog krsta Srbije, predvođena spasiocem na vodi održaće prvi javni čas za građane u četvrtak 30. juna u Knez Mihailovoj (između nekadašnje robne kuće Nama i fontane) od 17 do 19 časova. Građanima će pokazati kako da pomognu osobi koja je doživela nagli srčani zastoj van bolničkih uslova.

„Tokom leta povećava se broj srčanih zastoja zbog vremenskih uslova koji podrazumevaju duže izlaganje toploti. Takođe, na kupalištima može doći do srčanog zastoja usled nagle promene temperature kada osoba koja je dugo bila na suncu uđe u hladnu vodu. Kao posledica prestanka rada srca, dolazi do utapanja ukoliko niko ne pritekne u pomoć i započne mere oživljavanja. Zato je važno obučiti što veći broj građana da priđu i pomognu unesrećenom do dolaska službe hitne pomoći”, ističe se u saopštenju Crvenog krsta Srbije.

Javni čas se održava u okviru kampanje „Život u tvojim rukama“ koja je pokrenuta u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Obuka podrazumeva, uz uobičajene tehnike prve pomoći, upotrebu aparata za automatsku defibrilaciju namenjenog nemedicinskom kadru.

Kako pomoći osobi koja doživi nagli srčani zastoj van bolničkih uslova: Prvi javni čas Crvenog krsta Srbije 30. juna u Knez Mihailovoj 2
Foto: CKS

„Cilj kampanje je širenje svesti o tome da možemo spasiti ljudski život pravovremenim reagovanjem stečenim na obuci koju organizuje Crveni krst Srbije“, poručuju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari