Kako se poslanica iz Niša izborila za pravo malog Bogdana iz sela kod Bosilegrada da krene u predškolsko 1Foto; Privatna arhiva

Šestogodišnji Bogdan Dojčinov, jedino dete u četiri sela, živi u planinskom zaseoku pokraj Bosilegrada i daleko su mu predškolske ustanove.

Kako to život ponekad, ipak, posloži stvari, za njegovo pravo da kao i svi njegovi vršnjaci ide u predškolsko u blizini svog doma, izborila se Jelena Milošević, poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) iz Niša.

Dečak, koga izdržava samohrani otac Ivan, koji je i zatražio pomoć od opozicione poslanice iz Niša, živi u zaseoku kilometar i po od sela Musulj, u kojem postoji škola, ali ne i predškolsko obrazovanje.

„Jedina mogućnost da mali Bogdan pohađa predškolsko je bila u selu Ploča, ali bi morao da putuje sedam kilometara. Njegov otac je tražio pomoć od mene kao poslanice i ja sam odmah otišla kod predsednika Bosilegrada Vladimira Zaharijeva. Zahtevala sam da se i ovom dečaku omogući da ide u najbliže predškolsko“, priča Milošević.

Kako se poslanica iz Niša izborila za pravo malog Bogdana iz sela kod Bosilegrada da krene u predškolsko 2
Jelena Milošević, Foto: Privatna arhiva

Predsednik opštine Bosilegrad je, međutim, objasnio poslanici da u Osnovnoj školi u Ploči ne postoji predškolska grupa.

„U toj seoskoj planinskoj školi postoji kombinovano odeljenje od prvog od četvrtog razreda. Zaharijev mi je obećao da će učiniti sve da mali Bogdan ide u predškolsko s tim učenicima. Iako opština nije nadležna za prosvetu, govorio je, rešićemo taj problem“, kaže ona.

Na tom sastanku, kojem su prisustvovali i načelnici opštinske uprave u Bosilegradu, obećano je da će okrečiti tu seosku školu.

Dečakov otac je poslanici ispričao da mu opštinske vlasti ne odobravaju dečji dodatak, iako na njega ima pravo jer je nezaposlen.

„Pokazao mi je nekoliko zahteva koje je pokušao da preda u opštini, ali nisu hteli da prime. Zaharijev me je ubeđivao da otac nije tražio dečji dodatak, ali je ipak obećao da će videti šta može da učini oko te vrste pomoći“, priča poslanica SSP.

Milošević, koja je u najnovijem sazivu Narodne skupštine prvi put sela u poslaničke klupe, kaže da ona „neće da se bori samo za interese građana Niša, več i za sve stanovnike juga Srbije“.

„Nisu mi građani ukazali poverenje da predstavljam krug dvojke u Nišu. Ovaj dečak, koji je jako umiljat i koji me je grlio sve vreme, živi na planini gde zima počinje u novembru i traje do maja. Kako bi otac mogao da ga vodi po čici zimi, na debelom minusu i visokom snegu u predškolsko, udaljeno sedam kilometara“, pita ona.

Milošević, pak, kaže da je državni organi drugačije uvažavaju od kad je poslanica.

„Sasvim sam sigurna da nisam poslanica da me Zaharijev nikad ne bi primio i uvažio. Ustalom već godinama se borim kao član i predsednica niškog odbora SSP i znam kako su se ophodili prema meni“, naglašava ona.

Zaharijev bez komentara

Danas je pokušao da dobije komentar Vladimira Zaharijeva, ali su nam u opštini Bosilegrad rekli je odsutan.

Zaharijev je već pet mandata predsednik opštine Bosilegrad, bio je narodni poslanik Demokratske stranke Srbije i predsednik Nacionalnog veća Bugara u Srbiji.

Virtuelnu popularnost je stekao zbog svojih igračkih sposobnosti jer su internetom kružili snimci kako igra kola. Tako je i fotografija na kojoj vodi kolo pored vladike vranjskog Pahomija postala viralna.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari