Kako su izgledala uskršnja izdanja novina pre 80 godina? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Šta kaže Vinston Čerčil o Francuskoj, kakav je bio moral i snaga Srbije u Prvom balkanskom ratu, koliko je razvijena demokratija – o svemu ovome pisale su dnevne novine u Jugoslaviji pre 80 godina za svečani uskršnji broj.

“Ja već 25 godina tvrdim da je budućnost Velike Britanije neraskidivo vezana za – Francusku. To sam uočio posle Prvog svetskog rata”, piše Čerčil pre osam decenija, a prenosi list Pravda. “Ja se pre svega pitam i da li narod zna koliko je jaka propaganda u Engleskoj u korist jedne druge zemlje. Time se treba pozabaviti”.

Kako su izgledala uskršnja izdanja novina pre 80 godina? 2

Na naslovnoj strani još se prenose istorijski događaji tokom Balkanskih ratova.

“U Evropi se vodilo računa samo o snagama Turske i Bugarske i na početku 20. veka se uvek mislilo da će ove dve sile da raspodele Balkan. Srbija se, takoreći, nije uzimala u obzir”, piše u nosećem tekstu prazničnog broja Pravde 23. aprila 1938. godine. “Dolazak kralja Petra na srpski presto je uneo jednu novu snagu u radikalne osećaje u Srbiji, pa su neke sile bile za rat po svaku cenu u koju se upliće Austrougarska i Nemačka. Opet, neki drugi su bili za to da ne treba zadirati u Srbiju, zbog njenih veza sa Rusijom”.

O demokratiji se piše i pre osam decenija, a reč je više o filozofskoj raspravi. Novinar zaključuje je da je, pored brojnih problema ovog sistema, gotovo jedino dobro to što garantuje jednakost i slobodu. A to je opet skoro pa dovoljno za najbolji sistem, piše u tekstu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme za svečani broj donosi pre 80 godina priču koja nalikuje današnjim tabloidnim – Musolini spasava bolesnu ćerku zemunskog trgovca. Duče se opisuje kao izrazito požrtvovan u reportaži, a zemunski trgovac je, navodno, Musolinija nazivao – ocem.

Kako su izgledala uskršnja izdanja novina pre 80 godina? 3

“Velike robne kuće su stvarnost koja se više ne može zanemariti” – naslov je još u Vremenu od 23. aprila 1938. godine. Piše se da najveći pariški veliki magacin, preteča šoping mola, u tom trenutku ima 8.000 nameštenika.

Samo dve velike robne kuće tada su postojale u Jugoslaviji, stoji u tekstu – jedna u Beogradu i jedna u Zagrebu.

“Za zemlju od 15 miliona stanovnika, to nikako nije dovoljno”, piše Vreme. “Koliko stanovnika ima Švajcarska… A, samo u Cirihu ima čak pet robnih kuća”.

Saradnik Vremena specijalno se iz Egipta javio. On je, piše list, bio angažovan na specijalnom zadatku – da izabere Mis Egipta. Ispostavilo se da je za najlepšu izabrana dve godine za redom ista devojka, za koju je prokomentarisao da izgleda savršeno i nakon što je nosila trojke. U reportaži dopisnik piše da je nekoliko puta pao u nesvest. Da li zbog sunčanice ili lepotica.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari