Kako su mamine cipele uticale na Ivanu iz Zaječara da počne da se bavi humanitarnim radom 1Foto: M. S. / Danas

Zaječarka Ivana Uzelac (34) humanitarnim radom bavi se od kada zna za sebe. Ona sama godinama sakuplja polovnu odeću, hranu i stvari, koje zatim prosleđuje ljudima kojima je to neophodno. Pre par godina napravila je Fejsbuk grupu preko koje spaja ljude, i koja služi kao spona između onih kojih doniraju, i onih koji donaciju prihvataju.

“Grupa sada broji oko 450 članova iz Zaječara i okolnih sela. Mislim da 90 odsto njih lično poznajem jer su bili u prilici ili da pomognu ili da tu pomoć prime”, objašnjava ova Zaječarka.

Prema rečima naše sagovornice, ideja da počne da se bavi humanitarnim radom potekla je od njene majke.

“Mojoj maci su roditelji kupili nove cipele iako su bili siromašni. Dok se jednom prilikom vraćala kući iz škole, videla je devojčicu koja sedi u blatu bosa iako je bilo hladno. Tada je moja majka skinula nove cipele i dala ih devojčici. U čarapama došla kući. Baba i deda se nisu ljutili na moju mamu, već su bili ponosni što je ona shvatila šta znači humanost”, objašnjava Uzelac.

Ona kaže da je prve komade garderobe počela da poklanja kada je imala 12 godina.

“Kada su moj rođaci bacali stvari ili garderobu koja im je višak, ja sam razmišljala kome bi te stvari bile potrebne. Tu sam dodala i svoje stvari koje su mi bile male. Upravo to su bili moji počeci. Prvu garderobu od mene dobila je jedna romska porodica. Kada sam onako mala donela garderobu, roditelji su plakali, a deca su bila srećna”, opisuje naša sagovornica.

Kako su mamine cipele uticale na Ivanu iz Zaječara da počne da se bavi humanitarnim radom 2
Foto: Privatna arhiva

Gerderobu, kako ona kaže, poklanjaju svi, “nema tu bogatih ili siromašnih”.

“Verujte, ne znam koliko su ti ljudi imućni. Tu ima doktora, pravnika, vaspitača, ima gotovo svih. Uglavnom su to moji prijatelji i poznanici, a u poslednje vreme kontaktiraju me i nepoznati ljudi, koji žele da doniraju garderobu”, objašnjava naša sagovornica i dodaje da “većina garderobe stiže socijalno ugroženim porodicama”.

Kako su mamine cipele uticale na Ivanu iz Zaječara da počne da se bavi humanitarnim radom 3
Foto: Privatna arhiva

Njen cilj je kako ona ističe, da formira zvaničnu organizaciju koja će se baviti ovim poslom kojim se sada ona bavi, ali kaže da ne može da nađe još nekog ko bi se tog posla prihvatio.

Koliko njena pomoć znači ljudima do kojih stiže garderoba, stvari i hrana, govori to da je Ivana sada kućni prijatelj sa njima.

“Obilazim ih redovno. Zovu me kada je slava, posećujemo se za rođendane, ali i u trenucima kada je nekome teško – mi smo jedni drugima rame za plakanje”, opisuje Ivana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari